Вода однела летину

Поплаве су уништиле летину у деловима посавско-тамнавског региона, ваљевског краја, Поморавља, Западне Србије, Срема... Водена бујица је однела и припремљену сточну храну.

Земљорадници кажу да се све догодило у тренутку. Бујица им је ушла у штале, дворишта, њиве им је прекрила вода. Немају ни пластенике, рано поврће. Није лако ни онима који имају фарме али немају храну за стоку. Водена стихија им је однела и бале сена тешке пола тоне.

"На фарми имам 36 грла, имам 23 краве у мужи и не знам да ли ћу имати довољно сточне хране. Кукуруз ми је поплавила вода, сено, силажу ми је ухватила вода", каже Дејан Иванић из Дражевца код обреновца.

Многобројна сеоска домаћинства и у обреновачкој општини неће моћи да опстану ако им ускоро не стигне помоћ.

"У току је комплетирање спискова угрожених домаћинстава. Хоћемо да видимо колико је стоке удављено и колико је стоке остало у домаћинствима. То радимо из основног разлога да би помоћ која ће доћи добили људи којима је неопходна", каже Душан Радосављевић из Удружења пољопривредника Обреновца.

Стигла им је прва помоћ у сточној храни од удружења земљорадника из Старе Пазове. Сточарима је сада неопходан кукуруз у зрну.

"Најбоље је кукуруз паковати џаковима да можемо људима да однесемо неком десет, петнаест џакова колико коме треба", каже Срђан Савић из МЗ "Крњешевци". 

"Нас у Војводини има много који обрађујемо више од сто хектара земље, било би добро да сви дамо колико ко може. За сада дајемо тону кукуруза после ћемо дати још више", каже Дејан Николић из Крњешеваца.

Земљорадници којима је поплава однела летину неће моћи брзо да се опораве.

"Они вероватно неће имати род целе године, њима није довољно што сада ово дајемо, већ ће њима кукуруз и детелина требати током целе године", каже Живко Растовић из Крњешеваца.

У току су процене штете. Комисије где год могу обилазе сеоска домаћинства пописују штету на усевима, у повртњацима, воћњацима...

"Пољопривреда је највише погођена у сточарству и повртарству и да би се урадили кораци помоћи у гориву, семенском материјалу у свему ономе што су наши фармери изгубили процену штете треба урадити што прецизније", каже Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.

У Министарству пољопривреде најављују исплату заосталих субвенција како би новац стигао и до земљорадика у угроженим подручјима .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи