Читај ми!

Донаторска конференција после процене штете

Сасвим је извесна донаторска конференција, као један од начина да се помогне Србији и земљама у региону које су претрпеле трагичне штете од поплава. Француска намерава да буде организатор, уз подршку Уједињених нација.

Донаторска конференција за помоћ земљама оштећеним поплавама не би била прва те врсте у региону. Пре две године су се у Сарајеву међународни донатори обавезали да дају 300 милиона евра за станове неколико десетина хиљада расељених током сукоба деведесетих. Осим у Њујорку, конференција има подршку у Бриселу, потврђено је РТС-у. Словеначка премијерка Аленка Братушек предложила је својим европским колегама да се она одржи.

"Која год иницијатива буде да се добије највише новца и да се он најделотворније искористи, ми ћемо бити спремни да сарађујемо. Да ли то да буде донаторска конференција или нешто друго, ми смо спремни да помогнемо на сваки начин", каже портпарол Европске комисије Петер Стано.

Конференција може да се одржи после тачне процене штете. Прве процене су да је само саобраћајна, електроенергетска и телекомуникациона инфраструктура оштећена за више од четврт милијарде евра, каже министарка саобраћаја Зорана Михајловић, што је довољно да се активира помоћ из европских фондова.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо напомиње да ЕК у сарадњи са земљама чланицама интензивно ради на томе да се помогне поплављеним земљама. "Можемо да понудимо помоћ из фонда солидарности, при чему ћемо се према Србији односити као према земљи чланици", истиче Барозо.

Крајем следећег месеца Србији и Босни и Херцеговини биће доступно додатних 65 милиона евра, преусмерених из ранијих претприступних програма, одлучено је у Бриселу. Три милиона евра су за хуманитарну помоћ - склониште, храну и средства за хигијену за најугроженије.

Петер Стано наводи да су шездесет два милиона евра намењени краткорочним и средњорочним потребама за обнову јавне инфраструктуре: да школе обнове наставу, а фабрике производњу, као и за пољопривредна имања.

Према његвоим речима, још се анализира колико новца има за средњорочне и дугорочне потребе који би користили из ИПА програма из наредног буџетског периода, пре свега за превенцију поплава.

Русија такође најављује да ће њена помоћ наставити да се увећава, па је Горњи дом руског парламента позвао све регионе да помогну Србији. Помоћ из света ипак неће бити довољна, каже председник Томислав Николић у интервјуу за француске новине Кроа.

"Мислим да ћемо од све помоћи која нам пристиже са свих страна отклонити четвртину штете. Све остало ће бити на терет државе и појединаца", каже Николић.

Осим донаторске конференције и европских фондова, Србија би могла да тражи и одлагање отплате спољних дугова, саветују познаваоци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи