Пајтић: Санирање штете у Јамени за шест месеци

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је да ће штету у селу Јамена, које је у Срему највише настрадало у поплавама и било потпуно под водом, Покрајина санирати у наредних шест месеци.

"Тренутно су тамо инспекције, тимови за дезинфекцију и процењује се штета. Помоћи ћемо пољопривредницима у механизацији, биће санирана инфраструктура и тамо где су објекти оштећени, помоћи ћемо грађевинским материјалом", казао је Пајтић на конференцији за новинаре у Новом Саду, преноси Танјуг.

Председник војвођанске владе је рекао да је одбрана у Покрајини била ефикасна захваљујући улагањима током 10 година, када је у изградњу и реконструкцију насипа уложено више од 30 милиона евра, а годишње се у њихово обнављање додаје три милијарде динара.

"У водопривреду се мора улагати превентивно, пре него што проблем настане и тада је мања опасност, штета и приправност, а лакше је санирати последице", рекао је Пајтић.

Потпредседник Владе Војводине и командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић рекао је да је та одбрана била једна од најкомпликованијих у историји, те да ће трошкови бити велики.

"Трошкови да читаву оперативу одбране ставите у погон нису мали, биће трошкова и у одбрани Ирига, а процене су да ће само рачун за струју код црпних пумпи бити око два милиона евра", казао је Јешић.

Како је рекао, ниједан живот није био угрожен, а свега око 6,7 одсто сремских ораница је страдало, за шта су заслужни људи из водопривреде и додао да не сме доћи до централизације водопривреде у Србији да би се таква ефикасност сачувала.

"Они су доносили одлуке и процене, а ми смо им само пружали политичку подршку", казао је он и додао да је у протекле три године уложено око 100 милиона евра у водопривреду, те да су захваљујући томе сачувани инжењери и спречен њихов одлив у приватни сектор.

Директор Јавног водопривредног предузећа "Воде Војводине" Мирко Аџић рекао је да ће ово бити једна од најскупљих одбрана од поплава и упозорио да се у Војводини сваке године дешавају сличне акције, само што оне медијски нису толико пропраћене.

У одбрани од највеће историјске воде на Сави код Сремске Митровице претходних недеља било је ангажовано 1.200 стручњака, 1,5 милиона џакова, 600 тешких машина и направљено 40 километара привремених насипа.

Ванредна одбрана на Сави још траје на 122 километра, али се очекује да ће након корекције насипа у Хрватској вода потпуно опасти и у наредних 15 до 20 сати Босут ће почети и гравитационо да се улива у Саву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи