Читај ми!

Потребна храна за животиње у поплављеним подручјима

Животињама с поплављених подручја потребно је двоструко више хране од расположивих количина које су добијене из донација, каже директор Управе за ветерину Дејан Бугарски.

Лекова за животиње са поплављених подручја има довољно, али би могло доћи до проблема с набавком вакцина, због недостатка средстава, упозорио је Бугарски на седници Одбора за пољопривреду Привредне коморе Србије, преноси Бета.

Бугарски је нагласио да се "здравље животиња које су преживеле поплаву проверава свакодневно" и да "нема опасности од зараза", додавши да се подаци размењују с властима Босне и Херцеговине, и Хрватске.

"Животиње које су спасене, збринуте су и имају ветеринарску негу", рекао је Бугарски и додао да је у плану вкацинисање животиња у поплављеним подручјима да би се избегле инфекције које настају пре свега од изазивача у контаминираном тлу.

Није могао да каже када ће почети вакцинација животиња јер се очекују донације у вакцинама.

"У буџету су планирана средства у случају избијања зараза, односно за њихово сузбијање, али за овакве потребе и у оволиком обиму колико нама треба, нема их довољно", рекао је Бугарски.

Није могао да каже колико је новца потребно за вакцине, као ни колико је стоке страдало.

"Још нема података о броју животиња које су угинуле током поплава. Нарочито су страдале фарме пилића, кока-носиља, страдале су свиње и овце", рекао је Бугарски.

Бугарски је навео да је до сада уништено више од 500 тона тела угинулих животиња у кафилеријама у Инђији и Сомбору.

Рекао је да су из највећег дела поплављених подручја у Србији однета тела угинулих животиња, али се из БиХ и даље доносе.

Представник Управе за ветерину Модраг Луковић замолио је да понуде за донације у сточној храни иду преко те институције, како би се боље организовала њена расподела пољопривредницима на основу броја грла стоке коју имају.

Упозорио је да је неопходна боља координација инспекција и царине да не би било застоја донација у сточној храни, додавши да би проблем могао да буде и недостатак складишта за сточну храну из најављених иностраних донација.

Преставница Управе за ветерину Тања Симовић рекла је да је прикупљање донација у дезинфекционим средствима и ветеринарским лековима централизовано у Научном институту за ветеринарство, одакле се дистрибуирају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи