Читај ми!

Ћупријска болница прераста у клинички центар

Министарство здравља требало би да уложи скоро два милиона евра у опремање болнице у Ћуприји, која ће практично прерасти у клинички центар. Око милион становника централне и источне Србије више неће морати да се упућују у Београд, Ниш и Крагујевац, јер ће готово све врсте здравствених услуга моћи да реализују у тој болници.

Директор Опште болнице у Ћуприји Мирослав Стојановић потврдио је за Фонет да ће Министарство здравља уложити скоро два милиона евра у опремање болнице најсавременијим апаратима, што ће омогућити формирање Ургентног центра, ангио сале и набавку магнетне резонаце.

На тај начин ћупријска болница ће допунити недостајући ниво услуга терцијалног нивоа заштите и практично прерасти у клинички центар.

Око милион становника централне и источне Србије из Поморавског, Расинског, Зајечарског и Борског округа више неће морати да се упућују у Београд, Ниш и Крагујевац, јер ће готово све врсте здравствених услуга моћи да реализују у тој болници.

Тежимо да функционалним повезивањем свих служби формирамо јединствену здравствену установу, која ће давати од 95 до 99 одсто најзахтевнијих здравствених услуга, а само мањи број пацијената биће упућиван у клиничке центре, каже Стојановић, који је по трећи пут на месту директора ћупријске болнице.

Са министарком Славицом Ђукић Дејановић договорено је набавка магентне резонанце и набавка инструмената за формирање ангио сале за обављање коронографије и уградњу стентова. Према речима директора, за то одељење већ су обучена тројица специјалиста, који раде у Нишу и Крагујевцу.

Најважније је формирање пријемно-тријажног Ургентног центра, јер болница има све неопходне службе и налази се на Коридору 10 између Београда и Ниша, у близини великих рудника у Ресавском крају и јединог војног полигона Пасуљанске ливаде. Реч је о одељењима дијагностике и хируршким гранама неурохиругије и пластичне хирургије.

Прошле године отворена су одељења за палијативно збрињавање пацијената и уградњу, пејсмејкера. Набавићемо најсавременији ултразвучни апарат, а пустили смо у рад хипербаричну комору, унифицирали лабораторију која сада пружа комплетну хематолошку, биохемијску и имунолошку обраду узорака, истиче Стојановић.

Општа болница у Ћуприји ове године обележава 133 године од оснивања. Од 904 запослена, 163 су лекари разних специјалности. Годишње се лечи 19.000 пацијената и обави више од 360.000 специјалистичких прегледа.

Болница располаже најсавременијом дијагностиком, односно мамографом, рендген апаратом, лабораторија, десетак најсавременијих ултразвучних апарата и скенером.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару