Читај ми!

Хуманoст у једној каси

Формирање јединственог фонда у који би се уплаћивао новац за лечење деце - могло би да буде решење проблема ненаменског трошења прикупљених средстава. Уместо много малих фондова, што је била досадашња пракса, нови скупштински сазив могао би да донесе закон који предвиђа једну касу за уплаћивање новца онима којима је помоћ неопходна и хитна.

Акције прикупљања новца за лечење деце често имају позитиван исход. Проблем се јавља када се постави питање ненаменског трошења средстава. Решење тог проблема могло би да буде формирање јединственог фонда, уместо много малих, у који би се уплаћивао новац за све којима је помоћ неопходна.

Уна, Тијана, Срна, Анита, Миљан, Богдан - само су нека од деце за коју смо чули када су им животи зависили од брзине прикупљања новца за лечење. Родитељи завапе, медији алармирају јавност, и новац се најчешће прикупи. Али, може ли другачије - уместо појединачних, формирање једног фонда за све?

"Tу се објективно суочавамо са проблемом: да би можда пуњење тог фонда, пошто је само један једини, било мање него када би било више тих фондација. С друге стране, недостатак тих више такозваних фондација јесте објективно смањена контролна функција па самим тим и транспарентност", каже Периша Симоновић, државни секретар Министарства здравља.

Ово питање се отворило када је у Фонду за лечење Тијане Огњановић остало новца који би могао да помогне другој деци. Још никоме није прослеђен. По закону, тим новцем располажу родитељи, због чега су многи донатори негодовали. Као да су се сукобили хуманост и морал, а све на штету будућих сличних акција.

"Сматрамо да ту ствар треба решити законом чим се формира нова Народна скупштина, после избора, она ће бити у могућности да донесе такав закон", рекао је Момчило Бабић, директор Републичког фонда за здравствено осигурање.

Закон може да уреди ток и расподелу прикупљеног новца, али како вратити већ пољуљано поверење донатора? Ана Коесхал из Фондације "Ана и Владе Дивац" каже да је зато транспарентност најбитнија ствар у хуманитарним акцијама.

"Кажемо на који начин је прикупљен новац, колико је прикупљено и за шта новац планира да се утроши или је већ утрошен. Друга ствар коју увек радимо је употреба веб-сајта, на којем имате информацију, годишњи извештај, како наративни тако и финансијски", додаје Ана Коехасл.

Свако би могао да прати колико је новца прикупљено и за коју сврху. Али нова морална дилема је да ли је новац добио онај коме је најпотребнији или онај коме смо га ми наменили?

У обреновачком фонду "Солидарност" поздрављају хуманост, али о томе ко ће добити шансу за лечење код њих одлучује комисија од општег поверења.

"Четворо чланова су лекари различитих специјалности, следећи је правник из РФЗО-а, представник центра за социјални рад и представник из реда грађана. Просто, ово су људи који ту одлуку доносе својим стручним оком, хладно и онако како то струка налаже поређају те приоритете", каже Ненад Бјелица из фонда "Солидарност".

Док се не формира Скупштина и не предложи закон, под условом да га заиста буде, помоћ ће се прикупљати као и до сада. Све опет зависи од добре воље људи. А и закону, ако се донесе, сигурно ће многи наћи мане.

Периша Симоновић, државни секретар Министарства здравља, сматра да не постоји најбоље решење или јединствени рецепт за тај проблем.

Најгоре искуство је када дате новац а нисте сигурни да сте помогли. То обесхрабрује да дате поново. Било да је фонд један или их је више, ваша СМС порука је само кап у мору. Важно је да знамо да је та кап некоме макар мало помогла, а не да је испарила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару