Читај ми!

Малигне болести код деце, најважнија превенција

Више од 160.000 деце у свету годишње оболи од неког облика малигног тумора, а рак однесе преко 90.000 живота. Упркос добрим резултатима лечења, у свету и Србији је та група болести, одмах иза повреда, најучесталији узрок смртности код деце. Превенција и рана дијагностика најважније су код ових болести.

Сваке године у свету од неког облика малигног тумора оболи више од 160.000 деце, а рак однесе више од 90 хиљада живота. Упркос добрим резултатима лечења, и у Србији, као и у другим развијеним земљама, та група болести је по учесталости и даље други узрок смртности код деце до 14 година, одмах иза повреда.

Милкица Димитријевић победила је рак костију, студенткиња је треће године психологије, ради на радију који је основан да би помогао оболелима, а волела би да ради као психоонколог у некој од здравствених установа у којој се лече деца оболела од рака.

"Болело ме је колено највише када сам ишла степеницама. Двадесетак дана пре 18. рођендана сам сазнала да имам рак, био ми је шок, али рекла сам себи, па добро, негирањем нећеш ништа постићи, мораш што пре ући у борбу. Не знаш какав ће крај односно исход бити, али немој да одустајеш, дај све од себе", испричала је Милкица Димитријевић, сада уредница радија "МладиЦе".

У Србији годишње оболи 350 деце, односно младих до 19 година, а према последњим подацима Института Батут, битку са болешћу је током 2011. године изгубило 52 детета.

"Најзаступљенији су били тумори мозга 23,6 одсто, потом следи леукемија 20,9 одсто, и лимфоми 9,7 одсто", каже Драган Илић, директор Института за јавно здравље Мила Јовановић Батут.

У Министарству здравља кажу да је у лечењу направљен велики помак.

"Имамо један податак који желим да изнесем и који говори о томе да ипак штитимо децу уз све проблеме и транзицију кроз коју пролазимо - некада је преживљавање било испод 50 процената, данас је то преко 80 одсто", каже министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Лекари поручују да је проценат преживљавања велики захваљујући праћењу европских и светских протокола, односно комбинацији хемотерапије, радиотерапије, хирургије, као и постоперативног праћење деце.

"Неопходна је много, много већа стручна подршка, психолошка подршка пре свега родитељима, јер родитељ мора да буде веома снажан и психички стабилан за пружање подршке детету", рекла је Ирина Бан из Удружења родтеља деце оболеле или излечене од малигних болести "Звончица".

На конференцији одржаној у сусрет обележавању Међународног дана борбе против малигних болести код деце закључено је да и убудуће акценат треба да буде на превенцији и раној дијагностици, али да ће приоритет бити увођење палијативне неге за оне који не могу да победе болест.

Међународни дан деце оболеле од малигних болести биће у суботу обележен у 85 земаља света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару