Читај ми!

Радо Србин иде у војнике

Војска Србије, због великог интересовања, планира да повећа број регрута на добровољном служењу војног рока са 1.000 на 1.800 годишње. Љубав према земљи и униформи, као и сигуран посао, само су неки од разлога за професионални ангажман у војсци.

Број регрута на добровољном служењу војног рока требало би да буде повећан са 1.000 на 1.800 годишње, а  требало би дабуде удвостручен и број рокова, најављују из Министарства одбране.

Због љубави према земљи, Слободану Муришану пошло је за руком оно што је мало коме у Србији - да има сталан и сигуран посао, редовну плату и фиксно радно време. Из родне Уљме, отишао је на добровољно служење у Сомбор, а сада је професионални војник у Топчидеру.

Слободан каже да се одлучио за тај чин јер су му отац, деда, стриц такође служили војни рок и да то за њих није била обавеза него част.

"Са друге стране имам могућност напредовања као професионални војник. Волим Србију, волим униформу, волим војску, имам сигуран посао, сигурна примања, редовну плату", каже Муришан.

Жеља да остану у професионалној служби најчешћи је мотив војника који се пријаве за доборовољно служење, кажу у Министарству. Плата војника је 10.500 динара, а обезбеђени су смештај, храна и плаћени путни трошкови.

На овај пут најчешће се одлучују младићи са југоистока Србије. Опредељују се, кажу у Министарству, и они који су раније имали приговор савести и цивилно служили. Ако се квалификују за професионалне војнике, зарадиће између 30.000 и 40.000 динара.

Јован Кривокапић из Министарства одбране каже да добровољно служење обезбеђује запослење и у другим институцијама државе, у МУП-у, ватрогасној служби.

"Најчешћи разлог за долазак у војску је проналазак посла. Долазе различите структуре грађана, од особа које су завршиле средњу школу до особа које имају факултетско образовање, магистратуру, сви долазе да одслуже војни рок", каже Кривокапић.

Стручњаци међутим упозоравају да је плата професионалног војника и даље испод републичког просека и да се у таквом систему не може одабрати најбољи кадар.

Војни аналитичар Александар Радић каже у овом тренутку када са ниском платом можете да се обратите људима који немају други социјални избор не можете очекивати да ћете имати неки други квалитет.

"Тек оног тренутка када имате плату, јасну визију како човек може да развија своју каријеру, могућност пензије онда можете рачунати са квалитетнијом селекцијом а не са чистом статистиком", наводи Радић.

Надлежни поручују да велико интересовање омогућава да се изаберу најбољи и најављују два додатна уписна рока. Додају и да је упркос томе што је обавеза служења војног рока укинута, војна евиденција и даље обавезна. Пред отварање конкурса за војне школе, најављују да ће од ове године, у Војну гимназију први пут ући и девојке.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару