Читај ми!

Примедбе Мреже за реституцију

Треба хитно уклонити појединце из Министарства финансија који својим одлукама и поступањем успоравају и обесмишљавају процес реституције, поручила Мрежа за реституцију у Србији.

Мрежа за реституцију у Србији затражила је од председника и првог потпредседника Владе, министара финансија и правде да из Министарства финансија хитно уклоне појединце који, како је наведено, својим одлукама и поступањем успоравају и обесмишљавају процес реституције.

Уместо да увелико раде на изменама Закона о реституцији и усклађивању прописа о приватизацији, изградњи и јавној својини, са овим изменама Министарство финансија је дозволило да један помоћник министра, како је наведено у допису, и даље активно штити интересе узурпатора државне имовине и онемогућава реституцију те имовине.

У саопштењу се истиче да је најновија одлука овог министарства о поништају једног решења Агенције којим је враћено пољопривредно земљиште, несумњиво "прелила чашу незадовољства и оправданог гнева великог броја грађана који деценијама стрпљиво очекују повраћај одузетог пољопривредног земљишта и који свакодневно гледају како се на том формално државном земљишту не гаји ништа или се на њему богате тајкуни и криминалци".

"Посебно забрињава чињеница, да исто лице које се приликом израде закона о реституцији и јавној својини, није противило неоснованим и у суштини криминалним ограничењима од натуралне реституције данас својевољно тумачи закон поништавајући решења Агенције за реституцију", истиче се у саопштењу у коме се не наводи име помоћника министра.

На тај начин, не само да се успорава процес реституције, већ се и позитивне последице овог процеса које су доживеле и похвале институција ЕУ, а за које је заслужна Агенција за реституцију, обесмишљавају, истиче се у саопштењу Мреже, односно Удружења грађана за повраћај одузете имовине "Београд".

Како се наводи, највише забрињава чињеница да се оваквом саботажом реституције додатно финансијски јачају политичко-тајкунско-криминалне структуре у Србији и онемогућава интензивније разоткривање и попис јавне својине, што је један од предуслова да се у Србији системски и суштински умањи моћ криминалаца.

"Од представника Владе и надлежних министара очекујемо хитну реакцију, утврђивање одговорности и смену појединаца који су заступници тајкуна и криминалаца, а одржавање избора не сме послужити као изговор да се по нашем захтеву поступи одмах", наводи се у саопштењу које је потписао председник Богдан Вељковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару