Читај ми!

Протест радника "Лолe-ФОТ" у Доњем Јарињу

У Доњем Јарињу протестују радници фабрике "Лола-ФОТ" због блокаде рачуна фирме. То је једина фирма на Косову и Метохији која је регистрована у Београду, а сви погони су на Косову.

Радници фабрике откивака "Лола-ФОТ" из Лешка почели су данас у подне протест у Доњем Јарињу на Косову, на магистралном путу Рашка-Косовска Митровица.

Протест протиче мирно, уз присуство припадника косовске полиције, Еулекса и Кфора.

Радници су навели да је то протест упозорења којим најављују блокаду магистралног пута уколико рачун фирме не буде деблокиран.

Фабрика "Лола-ФОТ" је некада била најуспешнији колектив на северу Косова. Рачун јој је блокиран 14. јануара налогом Пореске управе из Београда Филијале Чукарица, због неизмиреног дуга од пет милиона динара, доприноса за пензијско-инвалидско и здравствено осигурање запослених, на који је камата нарасла до 40 милиона динара.

Чланови Извршног одбора Синдиката "Лола-ФОТ" најавили су блокаду магистралног пута 10. и 11. фебруара, али су од тога одустали после разговора у Канцеларији за Косово и Метохију у Београду.

Тада им је обећано да ће њихов проблем бити убрзано решен, односно да ће им преко Агенције за приватизацију бити деблокиран рачун, па су одустали од блокаде.

Радници су данас рекли да су приморани на протест зато што им је угрожена егзистенција. Последњи лични доходак им је исплаћен у децембру за прву половину новембра, а 190 радника, колико их је запослено у фабрици, у већини случајева су једини који раде у својим породицама.

Фабрика "Лола-ФОТ" је једина фирма на Косову и Метохији која је регистрована у Београду, а сви погони су на Косову. Фабрика ради по законима Србије и само за ПДВ плаћа годишње до 20 до 30 милиона динара.

Преко Лола система фабрика је поднела захтев за реструктуирање Агенцији за приватизацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару