Читај ми!

Камерама против дивљих депонија

Министарка Зорана Михајловић најавила у Београду да ће камере контролисати ко одлаже отпад на места која за то нису предвиђена. Град је за ову годину планирао пет милиона динара за чишћење дивљих депонија, каже градски секретар за животну средину Горан Триван.

На дивље депоније у Београду требало би поставити камере како би се открили и казнили кривци за бацање отпада, најављено је приликом данашње акције чишћења једне од таквих депонија на Новом Београду, којој је присуствовала министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић.

Михајловићева је, говорећи о потреби постављања камера, рекла да се депоније често поново појављују на истом месту где се очисте или на неком новом, напомињући да су те депоније ругло, али и извор заразе и да се проблем мора системски решити.

Према њеним речима, могуће је mnogo урадити, што доказује и ванредна акција ЈКП Градска чистоћа током нешто више од месец дана, у којој је очишћено скоро хиљаду кубних метара разног отпада на потезу од насеља "Белвил" до хотела "Холидеј ин".

Градски секретар за животну средину Горан Триван је рекао да је, без обзира на рад инспектора, сада тешко утврдити ко баца отпад на дивље депоније, којих је више од двеста у граду, и потичу или - из нехигијенских насеља или тамо где разне фирме одлажу, чак и опасан отпад.

Према његовим речима, Град је, у сарадњи са Градском чистоћом, за ову годину планирао пет милиона динара за чишћење дивљих депонија, довољно да се у то крене, што ће сигурно дати резултате.

Неке од депонија, напоменуо је, имају по неколико хиљада кубних метара шута и другог материјала.

Према речима директора Градске чистоће Синиша Лазаревића, за чишчење ове депоније ангажовано је више од 20 комуналних радника, пет великих транспортних возила и још неколико машина, како би се уклонило преко три стотине кубика отпада.

Полусатно присуство министарке чишћењу депоније претворило се и у кратки сусрет са Ромима, с обзиром да је депонија наслоњена да дивље ромско насеље, али и разбацана међу импровизацијама од кућица.

Брзо су се окупили око ње и пожалили углас да "немају воду, струју и да спавају под најлоном", како је рекао један од њих, постарији, у дуксу са знаком "Образа", наводи Фонет.

"Ако ми верујеш, једва преживљавам. Јесмо Цигани, али хоћемо културно да се понашамо - да се купамо и друго, пожалио се један млађи Ром, објашњавајући да је без посла и да му је жена тешко болесна".

Један од њих је после питања: "Јеси ли ти министарка?", импресиониран што је дошла међу њих, на потврдан одговор обећао да ће за њу гласати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару