Највише корупције у партијама, здравству и полицији

Као најкорумпираније грађани Србије виде политичке партије, а потом следе здравство и полиција, док је просечан износ мита око 250 евра, показују резултати истраживања Уједињених нација за развој и Цесида.

Грађани Србије и даље као најкорумпираније виде политичке партије, а потом следе здравство и полиција, док је просечан износ мита око 250 евра, показали су резултати истраживања које су спровели програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Цесид.

Истраживање које је спроведено од 7. до 17. децембра 2013. на узорку од 600 грађана показало је да по корупцији коју грађани препознају следе царина, администрација, а на дну листе је војска, али и се и она види нешто више него раније.

Истраживање је показало и да скоро 60 одсто грађана Србије који су имали директно или индиректно искуство са корупцијом сами су понудили мито.

Када је реч о корупцији у здравству, која је један од највећих проблема, грађани сматрају да је највише корупције код лекара, потом код радника филијале републичког фонда за здравствено осигурање, а потом следе медицинске сестре и техничари и затим административно особље у болницама.

Када је реч о корупцији у медицинским установама, грађани сматрају да је она највише приметна у клиничким центрима, потом у клиничко-болничким центрима и општим болницама, а онда у домовима здравља.

Истраживање је показало и да је влада препозната као орган од кога грађани доста очекују у процесу борбе против корупције, а проценат оних који сматрају да постоји одређена ефикасност у напорима владе да се сузбије корупција у земљи на истом је нивоу као и у претходним циклусима и износи 64 одсто.

Такође, одређена стагнација у раду владе на сузбијању корупције може се приметити кроз чињеницу да се смањује проценат оних који напоре владе оцењују као врло ефикасним, а повећао број оних који сматрају да су они мало ефикасни, показало је истраживање које је данас представљено у београдском медија центру.

На питање да ли Србија иде у правом или погрешном смеру, истраживање је показало да од промене власти 2012. је порастао оптимизам који је и даље стабилан и који је већи у односу на период пре лета 2012.

Такође, грађани као највеће проблеме у Србији препознају незапосленост и сиромаштво, а потом следи корупција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару