Читај ми!

Нови Сад, протест због укидања пресуде

Због укидања пресуде на 35 година затвора Даријану Мусићу, оптуженом за убиство Новосађанке Владиславе Червенко, одржан протест испред Апелационог суда у Новом Саду. Даријан Мусић остаје у притвору до даљњег.

Испред новосадске Палате правде одржан је протест због одлуке Апелационог суда да се оптуженом за убиство новосадске манекенке Владиславе Червенко, Даријану Мусићу укине пресуда од 35 година затвора и поступак врати на почетак.

Даријан Мусић остаје у притвору до даљњег, а ново рочиште заказано је за март. У Апелационом суду у Новом Саду кажу за РТС да је пресуда поништена због процедуралних пропуста, односно због грешке у у квалификацији кривичног дела. 

Протесту породице Червенко придружили су се и чланови породица чији су чланови убијени у злочинима који су у протеклом периоду потресали Нови Сад, као и родитељи настрадалих у пожару у дискотеци "Контраст".

Отац убијене Владиславе, Едмунд Червенко рекао је новинарима да све убице треба да буду примерено кажњене, запитавши се због чега је раније смењен бивши председник Апелационог суда Слободан Надрљански.

"Они знају да осуде човека који уграде бицикл на две и по године, а убица детета добије четири и по године, где је ту правда?", рекао је Едмунд Червенко.

"Мусић од своје мајке тражи да му у затвор доноси чоколадице 'сникерс', а шта ћу ја на гробље да понесем детету", кроз сузе се запитао отац убијене манекенке. 

"Није имао права да је убије, а тако нема права ни да тражи ослобађање и да има казну мању од оне која је предвиђена за такво убиство", рекла је сестра Тања Червенко. 

Протесту се придружила и мајка покојног Игора Павлова, који је убијен 2009. године, а чијем убици је казна смањена на само четири и по године затвора.

"Монструм ми је убио дете, разлупао му је главу циглом, а након првобитне пресуде и понављања суђења њему је казна смањена зато што су ту циглу сакрили и утврдили да га је убио песницама", рекла је мајка покојног Павлова.

Међу онима који су изразили протест био је и Бојан Цимбал, чија је сестра прошле године убијена у свом стану на Булевару цара Лазара, а после тога спаљена.

Он је рекао да ће судски процес за то убиство почети тек 10. марта, односно више од годину дана откако је убиство почињено.

Цимбал је истакао да је на свом Фејсбук профилу покренуо петицију, као и лично од врата до врата прикупљао потписе, и да је преко Фејсбука прикупио 2.000, а лично нешто више од 300 потписа, које ће предати правосудним органима.

"Петицијом протестујемо због чињенице да није прихваћен предлог истражног судије да се убица терети за убиству на посебно свиреп начин и изазивање опште опасности, јер ју је запалио у згради, па је могао изазвати несрећу много већих размера", рекао је Цимбал, додајући да у оптужници није узета у обзир тужба за изазивање опасности.

Он је рекао да разуме породицу Червенко, која је јучерашњом одлуком Апелационог суда "по други пут убијена".

Бранко Миладиновић, отац једне од шест жртава пожара у дискотеци "Контраст", рекао је да су се породице настрадалих у тој дискотеци, породица Червенко и породица Цимбал договориле да убудуће заједнички наступају и да ће заједно организовати нови протест пред зградом суда у Новом Саду.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару