Глас Срба у мађарском парламенту

Реорганизација изборног система у Мађарској предвиђа да Срби, иако немају довољно гласача, могу да добију неку врсту представника који може да говори у парламенту, али не и да гласа. Припадници мањина 6. априла мораће да се определе и гласају за странку или за своју мањинску листу.

На изборима који ће се 6. априла одржати у Мађарској, први пут учествоваће и мањинске листе. Како се процењује, представницима мањина биће довољно око 20.000 гласова да би добили посланичко место, што значи да на то могу да рачунају само најбројније мањине. 

Реорганизација изборног система предвиђа да Срби, иако немају довољно гласача, могу да добију неку врсту представника који може да говори у парламенту, али не и да гласа. 

Са 10.000 пописаних, Срби у Мађарској не могу до посланичког места, али ће сигурно добити свог скупштинског портпарола. Припадници мањина 6. априла мораће да се определе и гласају за странку или за своју мањинску листу. За српску заједницу и портпарол биће први корак ка проширењу права, а како се седнице парламента преносе на телевиизји и нова могућност да буду видљиви. 

Председник Самоуправе Срба у Мађарској Љубомир Алексов сматра да је најважније да се и даље боре за проширење политчких права да би били прихваћени као партнери и да се обезбеде одговарајућа средства за опстанак мањинских инсититуција.

Они који су довољно бројни да би могли да се изборе за свог посланика су Роми и Немци. Удружења која представљају 165.000 Немаца пред изборе покушавају да мотивишу своје сународнике да се изјасне као Немци, а затим и да се определе за мањинску листу пре него за партије.

"Искуство нам говори да мађарски политичари, пореклом Немци, који су ушли у парламент као партијски представници, заправо нису представљали свој народ, већ су се искључиво залагали за своју партију. Често су подржавали идеје које су лоше по свој народ", каже председник немчке самоуправе у Пешти Имре Ритер. 

На изборе ће моћи 13 мањинских самоуправа. Те институције су се до сада бавиле очувањем мањинске културе, језика, образовања и биле су финансиране из мађарског буџета и европских фондова.

Антал Паулик, шеф Одељења за националне мањине рекао је да ће тежиште рада парламента сада ће бити у рукама одбора.

"Делегати мањинских народа у парламенту и посланици с мањинских листа, основаће посебан одбор, који ће равноправно учествовати у законодавној припреми", каже Антал Паулик.

Право гласа на априлским изборима имаће и 13.500 држављана Србије који су недавно стекли и мађарски пасош а који су се пријавили за учешће на изборима. Међутим, они неће моћи да гласају за мањинске листе, већ само за политичке партије.

Срби су у Будимпетши своје посланике имали су од 1792. до 1990. године, а међу њима био је и песник Лаза Костић познат по томе што је свој мандат почео на спрском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару