Читај ми!

"Неспособан" због Правилника

Због игре речи у Правилнику о ближим здравственим условима које морају да испуњавају возачи одређених категорија моторних возила, Драган Петровић после трансплантације, остао без дозволе за рад.

Драган Петровић из Ваљева после трансплантације, остао је без дозволе за рад. Кривац за такву ситуацију је игра речи у Правилнику о ближим здравственим условима које морају да испуњавају возачи одређених категорија моторних возила.

Ваљевац Драган Петровић представља се као здрав, прав и психички стабилан човек. Тако изгледа и тако себе описује, иако га специјалисти Медицине рада после трансплатације бубрега проглашавају другачије. Један лекар је Драгана који је радио као професионални возач у "Железницама Србије", који издржава четверо деце, прогласио трајно психофизички неспособним за рад.

"Ја сам после ове приче отишао у КЦС и мени је докторка рекла, а где вам је пратња. Питао сам што? Она каже ако си психофизички неспособан требало је да дођеш са пратњом. Значи по мишљењу докторке, мени треба пратња, ја сам неспособан, немам право да управљам својим аутом, немам право да живим, зашто, зато што ми је мајка дала бубрег?", каже Петровић.

Добио је бубрег, који га према редовној процени Конзилијума Нефролошке клинике Клиничког центра одлично служи. Ипак, с тим се не слажу лекари Медицине рада, који тврде да он више није способан да буде професионални возач, јер би трансплантирани орган могао изненада да откаже.

Нефролог, КЦС-а Мирјана Лаушевић каже да у овом случају изненадна неспособност не може да наступи зато што отказ активног или трансплантираног бубрега не наступа у секундима или минутима.

"Један од смисла трансплантације јесте и да болесници обнове и своју радну способност после краћег постоперативног периода", истиче Лаушевићева.

Драган Петровић каже да му је ова прича уназадила живот у задња три месеца, јер циљ трансплантације јесте да се човеку подари здрав, нов живот.

Петровић је за сада трајно проглашен неспособним за рад. Остаје му да сачека мишљење Другостепене комисије. Нада се да ће у међувремену Правилник бити измењен. У супротном, правду ће потражити на суду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару