Читај ми!

Две деценије "Фонета"

На прослави две деценије од почетка рада директор "Фонета" Зоран Секулић рекао да је та новинска агенција настала као одговор на политичку, ратну пропаганду и говор мржње, као приговор савести. Преузимали смо одговорност за оно што смо радили, како за оно што смо радили добро, тако и за оно што смо урадили лоше, рекао Секулић који је директор "Фонета".

Фонет је пре 20 година настао као одговор на политичку, ратну пропаганду и говор мржње, као приговор савести, изјавио је вечерас директор Фонета Зоран Секулић на прослави две деценије од почетка рада ове новинске агенције.

Секулић је, пред више од две стотине званица из медија, дипломатије и бизниса, међу којима је био и министар културе Иван Тасовац, напоменуо да је Фонет покренут ни из чега и ни са чим, изузев знања и огромног ентузијазма да се новинарски посао ради у складу са правилима професије и кодекса.

Истичући да Фонет од оснивања држи до поштеног новинарства и независне уређивачке политике, он је посетио на сва искушења деветесетих, времена ратова, санкција, бомбардовања, притисака и претњи.

Испоставило се да је, после 5. октобра, највећа промена била била психолошке природе, јер нисмо више имали осећај да радимо у непријатељском окружењу, мада нисмо имали осећај ни да радимо у пријатељском окружењу, оценио је Секулић на свечаности у Аероклубу.

Очекивали смо да ће нова власт уредити медијску сцену, дефинистати јасна правила игре, ставити медије у равноправне стартне позиције на тржишту и омогућити слободну и фер тржишну утакмицу, у складу са јавним интрересом, али се то, према речима Секулића, до данас није десило.

Позвао је на што скорије усвајање нових медијских закона и корениту реформу медијске сцене, повлачење државе из власништва у медијима и престанак директног буџетског финансирања.

Овом агенцијом никад нико није управљао осим нас, нико јој није давао налоге, нити је од било кога тражила мишљење како би требало да ради, нагласио је Секулић.

Преузимали смо одговорност за оно што смо радили, како за оно што радили добро, тако и за оно што смо урадили лоше, рекао је Секулић.

Успеси су наши и наших партнера који су нам помогли да будемо овакви смо, као што су наше и грешке, додао је Секулић, које никада нису биле намерне, већ су настајале у послу.

Фонет је био велики ризик, авантура, али и животна сатисфакција, сачувао нам је образ као новинарима и људима, рекао је Секулић, који је истакао да је на то веома поносан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару