Читај ми!

Протест студената у Приштини, 70 повређених

Повређено 70 особа, међу којима је 39 демонстраната и 31 полицајац, у протесту студената у Приштини. Ухапшене 33 особе. Студенти већ пети дан захтевају оставку ректора Ибрахима Гашија због објављивања научног рада у непостојећим новинама.

Више стотина студената окупило се петог дана испред зграде ректората Универзитета у Приштини захтевајући оставку ректора Ибрахима Гашија због објављивања научног рада у непостојећим новинама. Током протеста ухапшена су 33 демонстранта, а повређено је 70 особа.

Међу повређенима је 39 учесника протеса и 31 полицајац. Приштински медији су јавили да стотине студента протестује испред зграде ректората коју чувају јаке специјалне полицијске снаге, и да је повређен велики број студената, као и новинара од спреја који је употребила полиција.

Портпарол полиције Агрон Боровци је оптужио студенте да су криви за насиље, а за полицајце је рекао да су били на висини задатка.

Према његовим речима, студенти су употребили тврде предмете, али и остала средства - као што су боја и неидентификована течност, па су полицајци извукли дебљи крај.

Боровци је истакао да је полиција у функцији заштите слободе и људских права свих грађана, који имају право да протестују, али не да угрожавајући слободу и безбедност других, преносе приштински медији.

Протестима су се данас прикључили и публициста Ветон Сурои, директорка компаније "Коха" Флака Сурои, бивши официр за везу Косова у Београду Лулзим Пеци, бивши саветник косовске председнице Илир Деда и велики број познатих личности цивилног сектора на Косову као и поједини новинари и аналитичари.

Како јављају медији, полиција је ухапсила Деду и велики број студената.

И у овом тренутку стотине студената протестује испред зграде Ректората, а јаке снаге полиције чувају зграду Ректората, јавља РТВ 21 и додаје да је на стотине студената повређено, као и велики број камермана и новинара од спреја који је полиција употребила у сукобу с демонстрантима.

У реаговању Управног одбора Универзитета у Приштини тражи се да се том одбору омогући да размотри ситуацију и да донесе одговарајуће мере.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару