Читај ми!

Кустурица: Тражићемо поништење процеса Принципу

Министар Томислав Јовановић и директор Андрићевог института у Вишеграду Емир Кустурица потписали су Уговор о сарадњи, на основу ког је тој институцији уплаћено 170.000 евра. На скупу је речено да Институт располаже подацима на основу којих ће бити тражено поништење процеса Гаврилу Принципу.

Директор Андрићевог института у Вишеграду Емир Кустурица и министар просвете Србије Томислав Јовановић потписали су у Београду уговор по коме ће Србија финансирати научноистраживачки рад тог института са 170.000 евра. Кустурица је том приликом најавио и захтев за поништење судског процеса Гаврилу Принципу.

Кустурица је рекао да му је план да, као директор Андрићевог института, тражи поништење судског процеса Принципу, који је 1914. у Сарајеву убио аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу.

"Дошли смо до податка који је историјски значајан и тражићемо поништење процеса Принципу, због тога што Аустроугарска никад није ратификовала анексију Босне и Херцеговине и самим тим процес велеиздаје није био законит", рекао је Кустурица.

Он је објаснио да ће Андрићев институт наставити да објављује историјска документа, попут писма Оскара Поћорека из кога се види да је Аустроугарска планирала да нападне Србију и пре атентата у Сарајеву.

Упитан пред којим судом ће покренути поништење процеса против Принципа, Кустурица је рекао да би то могао да буде Суд у Стразбуру, али да ће још видети.

Новац који ће Србија и Република Српска дати Андрићевом институту јесте подршка истраживачима и озбиљним пројектима. Међу њима је и обележавање Видовданског устанка, сто година од атентата на Франца Фердинанда. Кустурица је рекао да ће се свечаност одржати у Вишеграду, а постоји могућност да се део програма одвија и у Београду.

Министар просвете је рекао да ће Србија новац за Андрићев институт у Вишеграду уплатити већ данас и да ће тиме тај институт и Кустурица постати део образовног система Србије.

"Мени данас представља задовољство и велику част што могу да у име Владе Србије са нашом најеминентнијом особом из области културе и образовања - потпишем уговор, чиме Андрићев институт, чији је творац Кустурица, постаје део образовног система Србије", рекао је Јовановић.

Према његовим речима, део образовног система не постаје само Андрићев институт, него и Кустурица, кога је назвао професором.

"Моја настојања су да нашим најмлађима представимо најугледније примере, а нема позитивнијег и угледнијег примера у образовању Србије од професора Кустурице", рекао је Јовановић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару