Читај ми!

Радници "Јастрепца" добили спор у Стразбуру

На име неисплаћеног дела зарада, бивши радници предузећа "Јастребац", које је већ 12 година у стечају, добили спор против државе пред Судом у Стразбуру. Одлука се не односи на све радника, али би држава требало свима да исплати потраживања, каже председник Већа синдиката Миленко Михајловић.

Бивши радници грађевинског предузећа "Јастребац", које je у стечају већ 12 година, добили су спор против државе пред Европским судом за људска права у Стразбуру на име неисплаћеног дела зарада, рекао је Танјугу председник Већа синдиката у Крушевцу Миленко Михајловић.

Према његовим речима, 1.318 бивших радника овог предузећа, у којем се променило пет стечајних управника, потражује од 10.000 до 500.000 динара и од те суме до сада су успели да наплате само 45 одсто.

Михајловић је напоменуо да је око 700 радника у Стразубуру заступала адвокатска канцеларија "Московљевић" и да се одлука суда, према његовим сазнањима, односи на њих 408.

"Логично би било да сви радници, као повериоци наплате своја потраживања сходно решењима која имају, и мислим да би било много лоше да сада држава направи поделу, а при томе није имала снаге да кроз своје стечајне управнике оконча стечајни поступак", прокоментарисао је Михајловић.

Нажалост, додао је Михајловић, правда је морала да се оствари ван граница наше земље и да на интервенцију "неког са стране" призна грешке које су присутне у лику стечајних управника.

Од 2002. године до данас промењена су два закона о стечају, промењено је пет стечајних управника и нико није нашао за сходно да тај стечај што пре заврши, истакао је председник већа синдиката.

Коментаришући да је рок за исплату потраживања три месеца, Михајловић је рекао да би нова озбиљност државе требало да се огледа и у поштовању међународних институција.

Напоменуо је да се један део агоније радника овом пресудом завршио, изразивши наду да она неће потрајати у делу исплате.

Процењена вредност имовине "Јастрепца" пре 12 година била је око 30 милиона марака, а дуг према повериоцима је износио око 15 милиона марака. Од тада је велики део имовине, укључујући и управну зграду, коју је купила градска управа, продат.

Михајловић је подсетио да је за успешно вођење овог стечаја резервисана награда од око четири милиона динара.

"Мислим да би било катастрофално да неко добије награду за успешно вођење овог стечаја. Ако се и то дозволи и ако држава омогући тим људима који су итекако профитирали, да добију награду, нека то служи на част свима", каже Михајловић.

У Крушевцу још има десетак активних стечајева, а 2002. године, без посла је по основу стечаја у том граду остало 3.000 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару