Читај ми!

Ђачке екскурзије "између две ватре"

Због проблема које је донео нови закон, директори школа не знају како да реализују ученичка путовања, а да се не огреше ни о један пропис. Већина школа одлучила је да уговоре о путовању родитељи сами склапају са агенцијама. Просветна инспекција упозорава да је плаћање професорских дневница преко агенција прекршај.

Почетак другог полугодишта је у знаку припрема за ђачка путовања. Велики број школа је, с обзиром на тешкоће и проблеме које је донео нови Закон, одустало од јесењих екскурзија, па ће их реализовати на пролеће. У јеку припрема, ипак, много је недоумица и нејасноћа, па директори још не знају како реализовати ученичка путовања, а не огрешити се ни о један закон.

Већина школа определила се за модел који су, како кажу, предложили ЈУТА и Министарство привреде, а то је да уговоре о путовању деце родитељи сами склапају са агенцијама.

Тако се избегавају закони о јавним набавкама и о роковима плаћања, не расписује се тендер и олакшавају услови плаћања.

"Самим тим су избегли рок од 45 дана, тако да ће имати могућност плаћања у ратама. Што се тиче дневница, оне ће бити исплаћиване преко агенција, самим тим биће већа цена путовања с обзиром на то да агенције морају да плате 53 одсто пореза и доприноса на те дневнице", рекао је директор Основне школе "Вук Караџић" Златко Грушановић.

Баш због тога што на крају родитељ плаћа више, поједине школе су се, ипак, определиле за други модел по којем сва плаћања иду преко њих. То подразумева расписивање тендера за избор агенције, али су екскурзије у том случају јефтиније.

"Само први пут када се крене у тај процес то је мало напорно, јер треба мало да се прочита и нађе службеник за јавне набавле, касније се све своди на мењање једне стране конкурсне документације. Имате готов поступак, значи нема никаквих проблема. Ми очекујемо да буде много јефтинија екскурзија зато што је то транспарентно", каже директорка Осме београдске гимназије Ирена Брајевић.

Како је објаснила, то значи да ће сви моћи да учествују на тендеру.

Директори су између "две ватре", очекују јасније смернице од надлежних.

"Ми очекујемо од Министарства просвете да са Министарством финансија појасни и да донесу коначну одлуку, јер овако је заиста тешко и конфузно и свако ради на свој начин. У сваком случају у прекшају смо или буџетском или просветном, и то је велики проблем", објаснио је Дејан Недић из Удружења директора школа.

Надлежни најављују да ће се од следеће године путовања организовати по новом правилнику.

"До краја године имаћемо све параметре и све оно шта може и шта не може да се уради. И до тада ћемо изменити и правилник и упутства која регулишу и планирање и реализацију, избор агенција и путовање", каже Велимир Тмусић из Републичке просветне инспекције.

Инспекција упозорава школе да је плаћање професорских дневница преко агенција прекршај.

Дневнице морају искључиво да иду преко школе и уз путни налог који је обавезан, и у складу са законом о дневницама, упозорио је Тмусић.

Само за један разред у средњој школи, ако је у питању путовање у иностранство, екскурзија кошта око пет милиона динара. За сва четири разреда око 15 милиона.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару