Читај ми!

Муке с привременим пензијама

Привремено решење о пензионисању има 260.000 људи. У 80 одсто случајева у међувремену је исплаћивана већа пензија, па пензионер део новца мора да врати. У ПИО фонду кажу да више од трећине таквих решења настаје само због последње године стажа.

У Србији 260.000 људи има привремено решење о пензионисању. Према подацима Фонда ПИО, после коначног обрачуна, чак у 80 одсто случајева, испостави се да је у међувремену исплаћивана већа пензија, па пензионер део новца мора да врати. На тај проблем указују и заштитник грађана и државни ревизор. У Фонду кажу да више од трећине таквих решења настаје само због последње године стажа.

Једно од сто нових пензијских решења је коначно, сва остала су привремена. Многи се и не распитују зашто је решење привремено, јер пензију свакако примају. Проблем настаје када стигне ново решење.

"Шест година сам имао привремено решење и онда сам добио решење да треба да вратим 8.000 диннара. Ја сам био срећан што је само 8.000, јер има људи који имају по 300.000 да враћају", каже пензионер Антун Хорњак.

Привремена решења почела су да се гомилају од 2003. од када у обрачун пензија улази пун стаж, а раније основ за пензију био је 10 најбољих година по примањима. Истовремено, уведена је и обавеза Фонда да издаје таква решења, како пензионери због дела неуплаћених доприноса не би остали без примања.

Многи пре коначног решења добију и више привремених, јер сваки нови податак мења читав обрачун.

"Последица тих решења је заправо неки дуг који се ствара код корисника, који ми нормално не можемо да објаснимо, нити он може да схвати", каже финансијски директор ПИО фонда Иван Мимић.

Чак трећина решења привремена су због тога што у тренутку пензионисања Фонд нема податак о просечној заради у текућој години, Завод за статистику објављује га тек наредне године.

Због тога су из Фонда тражили да се закон мења и последња година не улази у стаж, после разговора са ревизором, заштитником грађана и надлежним министарством, од тога се одустало.

"Шта хоћемо да решимо - задња година да уђе у обрачун, али да се нађе показатељ статистике са којим би се та зарада упоредила и да одмах добијемо коначно решење", рекла је директорка Републичког фонда ПИО Драгана Калиновић.

У међувремену, број привремених решења расте, достигао је 260.000.

Најчешће се испостави да је Фонд уз таква решења исплаћивао веће пензије. У овом тренутку око 30.000 пензионера већ враћа новац. Просечан дуг је 25.000 динара, а распон дуговања од неколико хиљада до неколико стотина хиљада динара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару