Читај ми!

Електронски рецепти уместо папирних

Директор РФЗО-а Момчило Бабић најављује да ће крајем ове или почетком наредне године електронски рецепти заменити папирне. Осим електронског рецепта, биће уведен и електронски упут, електронско заказивање, електронске консултације и електронски здравствени картон.

Од краја ове или почетком наредне године пацијенти више неће добијати папирне рецепте за лекове у домовима здравља, већ ће лекари рецепте електронски прослеђивати апотекама, најављују из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Директор РФЗО-а Момчило Бабић рекао је Танјугу да ће, осим електронског рецепта, бити уведен и електронски упут, електронско заказивање, електронске консултације и електронски здравствени картон.

"Многи су били изненађени и прогласили то научном фантастиком. Уз напоре запослених у РФЗО и помоћ Светске банке верујем да ћемо до краја године, или почетком наредне, имати све ове здравствене услуге", рекао је Бабић.

Објаснио да ће сви лекари у 158 домова здравља у Србији и око 1.000 апотека бити умрежени у систем израде и издавања електронских рецепата и да ће на тај начин више од 60 милиона папирнатих рецепата, колико се годишње изда, бити замењено електронским.

"Тако ћемо уштедети више од 100 тона специјалног папира и уштедети више од два милиона евра, колико сада трошимо за израду и штампање рецепата", нагласио је Бабић.

Електронски рецепт, објашњава први човек РФЗО, подразумева могућност да се лек наручи СМС-ом или мејлом, а посебну корист од овог пројекта осетиће хронични болесници, који сваког месеца морају да дођу код изабраног лекара по терапију.

Убудуће биће довољно да пошаљу СМС или мејл, а лекар захваљујући електронској историји болести већ зна коју терапију пацијент користи и може да пусти електронски рецепт, тако да се лек уз оверену здравствену књижицу може подићи у апотеци.

Заказивање прегледа СМС-ом и мејлом 

Бабић објашњава да је предвиђено да се заказивање прегледа код специјалиста у болницама и клиничким центрима такође обавља електронски и заказиваће их посебне службе у домовима здравља.

Пацијенти који изаберу да сами закажу преглед код специјалисте, такође то могу учинити компјутерски или СМС-ом.

"Увођењем електронског заказивања ми ћемо спречити лутање за адекватним лекаром специјалистом, уштедети време и испоштовати достојанство пацијента и осигураника", нагласио је Бабић.

Додаје да ће бити уведена и електронска консултација где ће се путем СМС-а или мејла добијати мишљење специјалисте, које је важно посебно око употребе лекова.

"Некада постоји интеракција неких лекова који се заједно пију, а то превиде два различита лекара која су га прописала. Електронски ће се консултовати трећи независни лекар који даје мишљење баш о таквим нежељеним ефектима лекова", објашњава Бабић.

"Круна електронске медицинске документације", како каже Бабић, биће увођење електронског картона, где ће на једном месту бити комплетна историја болести пацијента, рентгенске слике, електрокардиографски налази, лабораторијски налази, доступни само овлашћеном доктору.

"То је велики напредак у односу на садашње стање. Дешава се да пацијент дође у болницу а заборавио је рентгенски снимак и решење је да се врати кући или да се ради нов снимак и пацијент поново зрачи. Захваљујући електронском картону лекар ће моћи све то да погледа", каже Бабић.

Пројекат ће почети у Београду, али је планирано да се прошири и на остатак Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару