Ужице, пијаћа вода за десетак дана

Након дводневног пречишћавања цевовода дугог 1.800 метара, вода ће током дана стићи у фабрику воде у Ужицу, а потом и у мрежу. За десетак дана вода ће бити за пиће, рекао је за РТС градоначелник Ужица Саша Милошевић.

Резултати анализе воде за пиће из водоводног система у Ужицу, који су добијени из лабораторије у Немачкој, потврдили су да у води нема цијанотоксина и да не постоји ризик за здравље становништва, саопштило је Министарство здравља. Ипак, како је и планирано, завршен је алтернативни цевовод са извора Сушичко врело.

Након дводневног пречишћавања цевовода дугог 1.800 метара, вода ће током дана стићи у фабрику воде на Церовића брду у Ужицу, а потом и у мрежу, али та вода неће бити за пиће. 

Градоначелник Ужица Саша Милошевић рекао је за РТС да је захваљујући Војсци Србије и радницима "Јединства", завршен водовод на Сушичким врелима у рекордном року, два дана пре рока.

Прво је направљен водозахват на реци Сушици а затим водозахват на Сушичким врелима. Јуче је испран целокупан цевовод Сушичких врела до фсбрике воде, рађен је хемијски тртетман. 

"Данас очекујемо чишћење филтера у фабрици воде и чишћење компелтних резервоара, а у вечерњим сатима очекујемо чишћење цевовода дугог 300 километара. Пре десет дана кренули смо са чишћењем цевовода и ово је сада завршна фаза", рекао је Милошевић.

За десетак дана вода ће бити за пиће, каже градоначелник јер морају да се добију три узорка који су бактериолошки, биолошки и хемијски исправни и након тога се, како каже, скида забрана.

"Данас ако узмемо узорке из фабрике воде и из цевоцода за пет дана можемо да очекујемо резултате", рекао је Милошевић.

Снадбевање са цевовода Сушичких врела је привремено, Врутци су наше основно снадбевање, закључио је Милошевић.  

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару