Читај ми!

Николић: Србија рачуна на најбоље

Васпитавати младе једне земље значи обликовати њену будућност, а васпитавати и учити у условима сталне зебње за живот својих ђака посебан је терет на срцу учитеља, рекао је председник Србије Томислав Николић.

Одрасли ће мање грешити ако им је будућност деце основна мера у одлукама које доносе, рекао је председник Србије Томислав Николић, приликом уручења таблет-рачунара најбољим ученицима основних и средњих школа са Косова и Метохије. 

Председник Србије је, на свечаности на којој је 200 ученика добило поклон од кинеске компаније "Хуавеј" и фондације "Драгица Николић", рекао да иако долазе из средине у којој је тешко бити дете, јер су безбрижност и сигурност далеко од њихове свакодневице, ипак успевају да буду одлични ученици и да препознају колико је важно стално учити и напредовати.

"Васпитавати младе у једној земљи значи обликовати њену будућност, а васпитавати и учити у условима сталне зебње за живот својих ђака посебан је терет на срцу ваших учитеља", поручио је Николић.

Поклањањем таблет-рачунара, како је објаснио, жели да се покаже да се вреднују резултати ученика, као и то колико Србија рачуна на своје најбоље ђаке.

"Ти успеси, колико год значајни за вас лично, толико су значајни и за државу и друштво", поручио је Николић.

Захваљујући кинеској компанији на поклону, Николић је рекао да деценијама траје искрено препознавање заједничких вредности Кине и Србије, и да је и данас разлог за окупљање управо једна таква вредност - филозофија доброчинства.

Он је ђацима честитао предстојећу школску славу - Светог Саву, пожелевши да је прославе у сигурности, радости и посвећености мислима првог српског просветитеља.

"Немојте заборавити име своје ђачке обавезе, као што ни ми одрасли не смемо никада сметнути са ума да је наша обавеза да у свакој одлуци коју доносимо пред собом видимо вас, нашу децу. Мање ћемо грешити ако нам је ваша будућност основна мера", рекао је Николић.

Министар просвете Томислав Јовановић нагласио је да је данашњи догађај показатељ да су и деца са Косова саставни део образовног система Србије и изразио уверење да ће до краја школовања, ма колико оно потрајало, остати у том образовном систему.

"Желим вам да остварите своје снове, без обзира на услове у којима живите, а наш задатак је да вам у томе помогнемо", поручио је Јовановић.

Супруга председника Србије Драгица Николић, чија је фондација потписала уговор са кинеском компанијом и тако омогућила ову филантропску донацију, рекла је да је брига о деци први задатак и људска потреба, а да ће им тај поклон помоћи да прошире знања и постижу још боље резултате.

"Пожелели смо да вам овај дан учинимо незаборавним. Пожелели смо да вам покажемо своју бригу и да другима дамо пример, јер постоји много начина на које можемо да се боримо за вашу срећу, да вам барем мало олакшамо и учење и живот у средини коју оптерећују разна искушења", рекла је Драгица Николић.

Како је истакла, данашња радост деце не би била могућа без несебичне помоћи пријатеља из кинеске компаније, а то доброчинство проистиче из кинеске историје и културе.

Захваљујући се на поклонима и добродошлици која им је указана, ученица Милица Новокмет из Основне школе "Бранко Радичевић" у Косовској Митровици поручила је да јој је драго што се марљив рад и учење у Србији вреднују и награђују.

Напомињући да није лако бити ђак на КиМ, она је изразила наду да ће ђаци са Косова остати део образовног система Србије.

"Велика је радост што се у сусрет Светом Сави налазимо у престоници и што с вама можемо да поделимо бриге и стрепње. Хвала вам што нисте слепи за наш труд и глуви за наше потребе", рекла је Милица Новокмет.

Виши потпредседник компаније "Хуавеј" Сјуе Гуохуи рекао је да је његова компанија донирала рачунаре са циљем да олакша учење и живот деце, и навео да та компанија Србију види као дугорочно стратешко тржиште на којем намерава да створи нова радна места и отвори центар за седам земаља региона.

Свечаности је присуствовао и министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару