Читај ми!

Сто десет година "Политике"

Поводом обележавања 110 година листа "Политика" главна уредница Љиљана Смајловић каже за РТС да је тај дневник и данас важна национална установа и истиче да се "Политика" сматра листом пристојних људи. Уручене традиционалне награде за ликовну уметност и за најбоље књижевно дело намењено младима.

Дневни лист Политика обележио је 110 година од оснивања, уручивањем традиционалних награда за ликовну уметност и за најбоље књижевно дело намењено младима. Главна уредница тог дневног листа Љиљана Смајловић каже да је Политика и данас важна национална установа.

У сутрашњем броју видеће се какав је она лист данас, али и какав је била протеклих 110 година постојања.

"Кажу да нема праве политичке нације без листа какав је Политика. Мислим да ће у сутрашњем броју читаоци моћи да разумеју каква је испреплетаност Србије и Политике", рекла је Смајловићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Смајловићева истиче да се "може против таблоида". "Сматрамо Политику листом пристојних људи у Србији. Политика је настала у врло сличној ситуацији као што је данас, пуно жуте штампе. Најгоре увреде, најгоре вести се размењују, нека врста каљуге и Политика се тада и уздигла", рекла је Смајловићева.

Оно што не разумеју политички лидери јесте да ће се њихово време мерити и препознавати и ценити се о њему на страницама Политике, а не таблоида, поручила је Смајловићева

На свечаности у Скупштини Града Београда, награде су уручене Чедомиру Васићу за изложбу "Сан" и Угљеши Шајтинцу за роман "Чарна и Несвет".

У образложењу Васићеве награде, наводи се да је изненађујућа чињеница што је аутор тек сада добио награду.

"И, као што то обично бива, кад се дуго чека - кад се оклева - онда парадокс преузме ствар у своје руке: Чедомир Васић побеђује изложбом којом је управо победу довео у питање", наводи се у образложењу жирија које је прочитао председник Радоња Лепосавић.

У образложењу се наводи и да изгледа да историјски догађаји једино у уметности остављају релевантног трага, и то само када се њима позабаве велики мајстори од Веласкеза и Ђулија Романа, до Паје Јовановића и Чедомира Васића.

Примајући награду за изложбу која је одржана је у галерији "Србија" у Нишу, Васић се захвалио Политици што је у разноразним тешким околностима одржала важно признање као што је награда за ликовну уметност.

"Ово је такмичење у коме нема супарника, него се свакодневно такмичимо са самим собом", рекао је Васић након примања награде коју му је уручила главна и одговорна уредница Политике Љиљана Смајловић.

Образлажући одлуку да награда Политикиног забавника за најбоље књижевно дело за младе објављено у 2013. години припадне Шајтинцу, председница жирија Ивана Вујић рекла је да је награђено дело писано једноставно и јасно, реалистичним стилом, али жанром којим писац успешно истражује архетипске теме бајке.

"Чарна и Несвет", коју је објавила "Пчелица" из Чачка, стоји у образложењу жирија, јесте књига која производи чуда, књига о одрастању, која говори да човек одраста тек онда кад је способан да воли, буде пријатељ и да се супротстави предрасудама света одраслих.

"Ово је мала-велика књига која је неопходна данас у свету глобализације и развијених технологија, јер младог и сваког другог читаоца води, не ка непрекидној забави, већ ка промишљању сопственог живота", наводи се у образложењу.

На овогодишњи, 35. конкурс за награду Политикиног забавника за најбоље књижевно дело за младе пристигло је 60 књига.

Након примања награде коју му је уручио главни уредник Забавника Зефирино Граси, Шајтинац је прочитао део награђене књиге и захвалио се Забавнику што је установио награду која много значи сваком писцу.

"Пишете увек причу коју не можете да издржите да не напишете", рекао је Шајтинац.

Награда листа Политика за ликовну уметност, коју је основао тадашњи директор и главни уредник Владислав Рибникар, додељује се од 1932. године, а од 1979. године и награда Политикиног забавника за најбоље књижевно дело намењено младима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару