Секретаријат: Без злоупотреба у Дебељачи

Није било злоупотреба приликом расподеле новца из покрајинског буџета када се инвестирало у нове технолошке погоне, саопштeно је из војвођанског секретаријата за науку и технолошки развој.

Војвођански секретаријат за науку и технолошки развој демантовао је тврдње Српске напредне странке да је било злоупотреба у расподели новца из покрајинског буџета, када су у питању инвестиције у нове технолошке погоне.

Новосадски одбор СНС-а оптужио је председника и потпредседника Владе Војводине, Бојана Пајтића и Драгослава Петровића да су из покрајинског буџета "поклонили" 633.000 евра фирми Глобус ауто, која је пропала, и затражила оставке тих покрајинских функционера.

СНС је у саопштењу навео да су та средства била намењена Глобус ауту да у месту Дебељача у Војводини отвори нови погон за производњу и пласман електро-возила, соларних панела и ветрогенератора, али је, уместо покретања производње, Глобус ауто отишао у ликвидацију и стечај.

"Потпуно су нетачни наводи да производња никада није покренута и постоји комплетна документација о запошљавању 40 радника и евиденција готових возила која су стављена на располагање корисницима", навео је Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој у саопштењу.

Тај секретаријат је додао да је носилац инвестиције била приватна фирма Глобус ауто, која је са партнерима из Кине обезбедила све елементе за реализацију пројекта.

Према уговореној динамици основни инвеститор је обезбедио све услове за почетак производње, која је у фазама подразумевала одговарајући простор, опрему и новозапослени стручни кадар, а суфинансирање је својом динамиком строго пратило реализацију свих фаза, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је, у складу са уговорним обавезама, Глобус ауто ликвидирао кроз производне програме део дуга од око 138.000 евра, пре него што је након насталих тешкоћа са кинеским партнером и проблема на тржишту, почео да послује са губитком.

У тим околностима, Влада Војводине је благовремено предузела све правне радње да се обезбеди судским путем реализација и преосталог дуга са обрачунатим припадајућим каматама, пише у саопштењу.

Наводи се да је решењем Привредног суда у Панчеву отворен стечајни поступак при чему је благовремено пријављено потраживање Владе Војводине, а тај судски поступак је у току.

Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој оценио је да је "запрепашћујуће" да се новосадски одбор СНС не бави проблемом више од 70.000 незапослених људи у Новом Саду, него се бави питањем привреде у Дебељачи.

"Градски одбор СНС-а још није објавио спискове запослених у јавним предузећима, али зато перманентно напада успешне програме Владе Војводине за подршку привреди и запошљавању. Бесмислени напади су осмишљени да прикрију неспособност и нетранспарентан рад СНС у Новом Саду и нанесу штету привреди Војводине", пише у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару