На помолу решење за "вечите студенте"

Дужину студија треба скратити, сагласни су и студенти и професори. Министарство просвете предлаже да "вечитим студентима" треба помоћи или повећањем броја рокова или консултативном наставом. Студенти и даље сматрају да рок за завршетак студија са 30. септембра ове године треба продужити за годину или две.

Сви су сагласни да треба скратити дужину студија  - и студенти и професори и ресорно министарство. До мимоилажења долази једино у предлогу решења, али из Министарства просвете поручују да ниједан студент неће бити оштећен.

У Министарству сматрају да "вечитим студентима" треба помоћи да заврше факултете или повећањем броја рокова или консултативном наставом. Истичу да факултети треба да направе анализу разлога дугог студирања и утврде број "вечитих студената".

По стицању апсолвентског стажа студенти немају никакву обавезу да се евидентирају на факултету, па је и то разлог што се не зна тачан број "вечитих студената" или, како их у жаргону зову, "солунаца". Студенти процењују да их је око деведесет хиљада, а професори кажу да их је двоструко мање.

"Чини ми се да им треба пружити још једну кратку шансу, дакле, просто да заврше уколико то може. Уколико то не може, онда их превести кроз нове студијске програме и да кроз нове судијске програме што пре изађу са некаквим сертификатом", рекао је ректор Универзитета у Новом Саду Мирослав Весковић.

Студенти и даље сматрају да рок за завршетак студија са 30. септембра ове године треба продужити за годину или две.

"Ми смо и даље при становишту да треба да им се омогући још годину или две дана, да своје студије приведу крају по оним правилима по којима су уписали", каже председник Студентске конференције универзитета Србије Данило Јеремић.

Министратсво просвете упутило је препоруку која би ускоро требало да стигне и на факултете и на универзитете.

"Чињеница је да би та препорука требало да садржи да се посебно обрати пажња на студенте који веома дуго студирају, да се види који су то проблеми и да се помогне у превазилажењу тих проблема, пошто се рок за дефинитиван губитак на право школовања ближи", рекао је ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић.

Министар просвете истиче да нико неће бити оштећен. 

"Ниједан студент неће бити оштећен. Али они који не желе да студирају нека се изјасне, да се не воде и да немамо баласт студија", нагласио је министар просвете Томислав Јовановић.

Министар сматра да би увођењем већег броја рокова и консултативном наставом већина студената и завршила факултет. А за онај мањи број који то не постигне до краја године, нашао би се модел за стицање дипломе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару