Читај ми!

Данас је Крстовдан

Данашњи дан старокалендарске православне цркве називају зимским Крстовданом. Овај Крстовдан слави се уочи Богојављења и први је дан после Божића када православни верници посте.

Старокалендарске православне цркве данашњи дан, 18. јануар, називају Крстовданом (зимским), који заправо није празник, он представља само навечерје Богојављења. Пости се строго, први пут после Божића, јер је до овог дана било разрешење због великог празника.

Кад је Крстовдан преко недеље, у храмовима се пре подне служе царски часови, после подне литургија св. Василија Великог.

Након литургије обавља се велико освећење водице у самом храму, док се сутрадан, на празник, вода освећује ван храма, на рекама, или другим отвореним местима. За вернике обе водице су од истог значаја.

Приликом водоосвећења, моли се да вода буде на избављење од грехова, за исцељење и очишћење душа и тела, на освећење срца и ума и на сваку изврсну корист, да она буде водитељ у вечни живот и одгони сваки насртај видљивих и невидљивих непријатеља.

Бројни верници у Србији имају лош обичај, да се света водица носи кућама у балонима и великим посудама.

У ту сврху, за коју је освећена, довољно је понети је у некој мањој боци, и чувати преко године, користећи је само у посебним приликама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи