Читај ми!

Србија на мети немачких туриста

Сајам туризма у Штутгарту окупља 90 држава а ове године Србија је земља партнер. Немачки званичници кажу да се Србија на сајму добро представила а српски туристички радници очекују да више Немаца посети Србију.

Србија је земља партнер Штутгартског сајма туризма, који окупља 90 држава. За девет дана сајам посети око 300.000 људи. Многи долазе породично и на лицу места одлучују куда ће на одмор.

Трубачи, фолклорна група и занатлије, изазивали су највећу пажњу публике. Сликарка Ана Петровић истиче да је покушала да направи нешто ново и да мисли да смо испред многих када је реч о сувенирима.

Док српски шиљкан бије битку да доспе на Унескову листу културне баштине, опанчари страхују хоће ли имати од чега да га праве. Једина фабрика која је производила кожу за опанке је приватизована а нови власник није заинтересован да настави производњу.

"Тако да ми сада не знамо где да набавимо, на који начин, ко ће да увезе јер смо ми произвођачи а не трговци", каже опанчар и председник Удружења "Наше руке" Дејан Милосављевић.

Свечаном отварању сајма присуствовали су туристички радници из целог света, а наш штанд обишли су и званичници Баден Виртемберга.

"Желимо да појачамо туристичку сарадњу на Дунаву и драго нам је што је Србија ове године партнер на сајму. Мислим да сте се одлично представили и да вам је земља веома атрактивна", каже министар у Влади Баден Виртемберга Александер Бонде.

Искуство говори да земља партнер Штутгартског сајма наредне године бележи повећање броја немачких туриста за петину.

"Немци су најбројнији гости у Србији уколико рачунамо и госте на туристичким бродовима. Од 62.000 туриста на бродовима, 27.000 су Немци", истиче директорка Туристичке организације Србије Гордана Пламенац.

Новинар немачке телевизијске екипе која је уочи сајма снимила филм о Србији, изнео нам је своје утиске.

"Добра храна, дивни људи, одлични фестивали. Желим да дођем поново", рекао је новинар Јорг Холцварт.

Немци и Јапанци су највећи светски путници и зато не чуди што готово сви немачки градови органиујзују сајмове туризма који окупљају туристичке раднике из целог света. Немци воле, да први и из прве руке сазнају који су то нови туристички трендови.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи