Читај ми!

Патријарх позвао Артемија на јединство

Епископ рашко-призренски Артемије треба да се врати "са пута раскола" или ће СПЦ бити принуђена да предузме канонске мере против њега, истакао Патријарх српски Иринеј. Синод монаха Артемија терети за неизвршавање одлука највиших црквених органа и за подривање црквеног поретка.

Патријарх српски Иринеј поново је позвао рашчињеног епископа рашко-призренског, монаха Артемија, да се врати ''са пута раскола'' или ће СПЦ бити принуђена да предузме даље канонске мере против њега.

''До сада смо вам се увек са љубављу обраћали, и то чинимо и у ове празничне дане, и позивамо вас да се вратите са погубног пута канонском поретку Цркве и јединству са Црквом, и тако зацелите отворену рану на Христовом телу'', поручио је патријарх Иринеј у отвореном писму Артемију.

У писму је наведено да, уколико се и овога пута оглуши о такве позиве, СПЦ ће бити приморана да предузме даље канонске мере против Артемија наводећи да он у појединим епархијама покушава да успостави паралелну ''парасинагогалну и расколничку структуру''.

''Због свега тога вам поново и последњи пут пишемо и упозоравамо, искрено и отворено - не идите даље странпутицом раскола, и то у времену препуном искушења по наш многонапаћени верни народ'', рекао је патријарх напомињући да је раскол велика рана на телу Цркве и велики грех пред Богом.

Патријарх је навео да монах Артемије и даље истрајава на путу раскола, уносећи забуну и немир међу верне што се, како је рекао, јасно види његовим обмањивањем недовољно упућеног народа, да је, поред осталог, лишен епископског чина због наводног притиска светске политике на Цркву.

Патријарх је подсетио да је СПЦ више пута позивала монаха Артемија, да се заједно са својим следбеницима, бившим јеромонасима, монасима и монахињама, у покајању врате с пута раскола у окриље СПЦ.

''И поред тога, нисмо сматрали за понижење, него за своју дужност и према нашој Светој Цркви и према вашој личности, да вас и лично посетимо и покушамо да непосредно, живом речју, у љубави Христовој, утичемо на Вашу савест. Ни то, нажалост, није помогло'', подсетио је патријарх у писму упућеном монаху Артемију.

Патријарх је поручио да је Артемије слободан човек и да је на њему да одлучи којим ће путем даље ићи.

''Очекујући вашу одлуку, молимо вас да пред лицем Живога Христа, ради сопственог спасења, ради спасења оних које сте повели путем раскола, преиспитате своје поступке и одустанете од пута који води у пропаст вечну'', рекао је патријарх Иринеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи