Читај ми!

Помоћ при запошљавању жена из сигурних кућа

Град би могао да помогне женама које прођу кроз Сигурну кућу тако што би имале предност приликом запошљавања у неким комуналним предузећима или у Градској управи, најављује председник Привременог већа Београда Синиша Мали.

Председник Привременог органа Београда Синиша Мали најавио је могућност запошљавања жена које прођу кроз Сигурну кућу, у градским комуналним предузећима и у Градској управи и подвукао да ће град наставити финансијски да помаже Сигурну кућу.

"Разговарали смо да Град помогне особама које прођу кроз Сигурну кућу тако што би имале предност приликом запошљавања у неким комуналним предузећима или у Градској управи. Тиме би им се дала сигурност да имају запослење и оставе прошлост иза себе", нагласио је Мали.

После поделе пакетића малишанима који су са мамама смештени у три сигурне куће у Београду, појаснио је да је, без обзира на Закон о буџетском систему који предвиђа забрану запошљавања у наредне две године, запошљавање могуће уз посебну сагласност Министарства финансија.

Мали је подсетио да се насиље у породици у последњих неколико година стално повећава и да је само током прошле године кроз три куће у Београду прошло око 320 жена и деце, а да је у овом тренутку у Сигурној кући 25 жена и 24 деце.

"Ми као друштво морамо да радимо на превенцији насиља у породици, али ако се оно деси морамо да учинимо све да се тим особама омогући што брже и нормалније враћање у друштво", нагласио је Мали.

Он је подсетио да је 2013. године направљен трогодишњи програм да се годишње издваја 9,6 милиона динара за функционисање Сигурне куће и то за плаћање комуналија, обезбеђења, али и да свака жена која изађе из ње наредних годину дана добија помоћ од Града од 11.000 динара, док деца добијају по 5.000 динара месечно.

Мали је рекао да жене осим финансијске могу рачунати и на сваку другу помоћ града.

"Порука женама жртвама насиља је да ми желимо да Београд њима буде Сигурна кућа", нагласио је Мали.

Градски секретар за социјану и дечју заштиту Ненад Матић нагласио је да је Град прошле године финансирао Сигурну кућу са 7,5 милиона динара и да је још 5,5 милиона динара отишло на новчану надокнаду штићеницама.

Он је рекао да је Привремено веће наклоњено социјалној политици и да се неће одустати од свих започетих задатака.

"Средстава, што се тиче социјалне политике, ће бити", нагласио је Матић.

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић рекла је да данашња посета председника Привременог већа показује да градска управа има разумевања за проблем ових жена.

Станојевићева је указала да је током преошле године у породичном насиљу убијено 45 жена и да је у Сигурним кућама све више младих жена, што је, како каже, добро јер су се одлучиле да напусте насилника и да не трпе вишедеценијско малтретирање. 

Осим малишана и мајке су данас добиле поклоне, а за то се побринула писац Јелисавета Даниловић која им је поклонила књиге.

Пакетићи за децу у Прихватилишту

Члан Привременог органа града Београда Андреја Младеновић обишао је данас Прихватилише за децу на Вождовцу и том приликом поделио новогодишње пакетиће.

"Бадњи дан је прави тренутак да се подсетимо да је помоћ најугроженијима преко потребна и да мора да долази у континуитету. Прихватилиште за децу од седам до 18 година једина је установа у Београду овог типа, која из године у годину има све више корисника, због чега јој је помоћ више него потребна", рекао је Младеновић, саопштено је из Градске управе.

Младеновић је указао да у прихватилишту има само 16 лежаја и да је неопходно системско решење како би се тај проблем решио.

Обавеза града је, како је додао да, у Београду у току ове године нађе боље и адекватније решење за смештај те деце.

"Помоћ града мора да буде континуирана и у другим сегментима, како би се деца осећала збринуто и сигурно, а све у циљу њихове боље социјализације када напусте ову установу", истакао је Младеновић.

Деца у Прихватилишту добили су пакетиће са одећом, спортским реквизитима, хигијенске пакете и слаткише, док ће у току дана пристићи свеже воће које дарује ЈП "Београдске пијаце".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи