Читај ми!

Ужице добија воду до 25. јануара

Грађевински радови на изградњи цевовода од Чајетине до Ужица почињу сутра, а чиста пијаћа вода стићи ће у тај град до 25. јануара. Цео пројекат коштаће до 850 хиљада евра, каже министар одбране Небојша Родић. Проглашена ванредна ситуација у делу града који се снабдева водом са акумулације Врутци.

Министар одбране Небојша Родић најавио је да сутра почињу грађевински радови на изградњи цевовода од Чајетине до Ужица, истакавши да ће чиста пијаћа вода у тај град стићи до 25. јануара.

До тада ће бити допремљене цеви и механизација Војске Србије, чији је задатак да припреми терен, рекао је Родић после састанка кризног штаба у Ужицу, коме је присуствовао по налогу првог потпредседника Владе Александра Вучића.

Према његовим речима, сва тешка механизација Војске Србије биће пребачена у Ужице и Чајетину за изградњу алтернативног цевовода од 1,8 километара.

"Војска Србије ће те послове обавити без надокнаде, а цео пројекат коштаће до 850 хиљада евра. Влада Републике Србије одредиће на следећем заседању којим средствима ће се финансирати изградња овог цевовода", истакао је Родић.

Родић је истакао да је капацитет изворишта Сушичка врела у Чајетини до 300 литара у секунди, што је више него са акумулације Врутци.

Поред Војске, извођач радова на изградњи алтернативног цевовода од Чајетине до Ужица биће и ужичка фирма "Јединство".

Министар Родић је рекао "да без утврђивања индивидуалне одговорности, тешко да ће се постићи да се ситуација са акумулацијом Врутци не понови".

Министар одбране је рекао да ће поред присутних седам цистерни Војска Србије у Ужицу поставити још четири цистерне са пијаћом водом, од којих је једна од 10 хиљада литара.

Додатне анализе у Немачкој 

Влада и Министарство здравља учиниће све да грађани Ужица добију квалитетну и исправну воду за пиће кроз укључивање алтернативних изворишта пијаће воде, рекао је државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић после састанка у Заводу за јавно здравље у Ужицу.

Ђукић је најавио да ће вода из ужичког водовода бити додатно анализирана у Федералном бироу за контролу животне средине и водоснабдевања Републике Немачке, који је референтна лабораторија Светске здравствене организације.

"Данас се четири литра залеђене воде из ужичког водовода шаље на анализу у Немачку. Резултати ће показати колико има алги, бактерија и токсина у ужичкој води, као и шта Ужичани могу да очекују у наредном периоду", истакао је Ђукић.

Регуларне цене воде у продавницама 

Од ноћас, уместо са Врутака, у градски водовод биће укључени рени-бунари и вода велике бране на Ђетињи, која има знатно мање алги, чиме ће практично почети и испирање постојећег градског цевовода.

Безбедном водом Ужичани се и даље снабдевају са цистерни и у продавницама, а од данас потписују и петицију за хитно решавање проблема и санацију Врутака.

Цене воде у продавницама сада су регуларне, а неки трговци су, према тврдњама грађана, првих дана искористили несташицу и вишеструко увећали марже.

Ужичка опозиција затражила је заказивање хитне седнице Скупштине града, као и оставку градског руководства, због ситуације у којој се град нашао.

Поподне је, у делу Ужица који се снабдевао водом са акумулације Врутци, проглашена ванредна ситуација, с циљем редовног снабдевања хитне санације градског водовода и акумулације Врутци, и обезбеђивања алтернативних извора снабдевања, што подразумева и мере које су у надлежности републичких органа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи