Читај ми!

Бадњак у касарни на Топчидеру

После поновног увођења верске службе у Војсци Србије, паљењем бадњака Бадњи дан обележен у Команди за обуку Војске Србије у Топчидеру у Београду.

Бадњи дан обележен је и у Команди за обуку Војске Србије у Топчидеру у Београду.

После више од седам деценија, пошто је поновно уведена верска служба у Војску Србије, у касарни у Топчидеру на Бадњи дан обновљена је традиција паљења бадњака.

"Не могу вам описати колико сам срећан у што се нашој јединици обелажева Бадњи дан са светом литијом", каже Хаџи Милан Димитријевић, старији водник и помоћник свештеника.

Бадњак се свечано ложи у знак сећања на ватру коју су по предању витлејемски пастири наложили у пећини у којој се родио Исус Христос.

"Симболика овог дана је да ватра која је била наложена да огреје Христа. Данас та топлина и ватра греје војнике и све присутне у Топчидеру да се објави рођење Господа Исуса Христа", каже Селимир Вагић, војни свештеник Команде за обуку.

Традиција паљења бадњака у војни касарнама датира још из 1831. године када је војним законом уведена верска служба у тадашњој српској војсци.

Паљењу бадњака претходила је свечана литија у којој су поред војних свештеника били и припадници Војске Србије. Литију је предводио генерал-мајор Ђокица Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи