Читај ми!

Кампања за образовање према потребама тржишта рада

На пролеће почиње кампања за образовање према потребама тржишта рада, каже за РТС програмски директор пројекта истраживања тржишта рада Павле Будинчевић. Систем образовања је застарео и производи кадрове који немају адекватна знања, оцењује Будинчевић, истичући да је потребна озбиљна реформа.

Отворени универзитет у Суботици, у сарадњи са Националном службом за запошљавање и Покрајинским секретаријатом за образовање, припрема кампању чији је циљ да се систем образовања усклади са потребама тржишта рада, најавио је програмски директор тог универзитета Павле Будинчевић.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Будинчевић, који је и директор пројекта истраживања тржишта рада, рекао је да ће кампања почети на пролеће и да се нада да ће она "наићи на разумевање власти на свим нивоима".

Након што је одржана серија округлих столова у осам градова, у фебруару или марту биће одржан сусрет са представницима свих релевантних министарстава и других државних институција, рекао је Будинчевић и додао да ће тада бити представљени закључци њихових вишемесечних истраживања, као и предлози решења.

Представљајући неке од закључака, у оквиру пројекта који је покренут у априлу 2013, Будинчевић је истакао да је главни проблем системски, и тиче се односа државе и образовног система према потребама привреде.

"Систем образовања је застарео, производи кадрове који немају адекватна знања", оценио је Будинчевић и додао да је потребна озбиљна реформа, али да су њени ефекти дугорочни јер " ако данас нешто променимо тек за четири до пет година ћемо осетити праве ефекте".

Једно од брзих решења је боља веза привреде и неформалног образовања , кроз учење целог живота, изјавио је директор пројекта истраживања тржишта рада.

Према његовим речима, "бивша Југославија је била један од лидера, ако не у свету онда у Европи, што се тиче целоживотног учења".

Многе земље су нас копирале, а сад смо дошли у ситуацију да се, према проценама, три до пет посто становништва додатно усавршава, "што је ужасно мало у поређењу са 20 до 30 одсто у развијеним земљама".

"Подсетио бих на срамоту са малом матуром прошле године - деца су се уписала у школе у које су хтели, а не тамо где је требало", рекао је Будинчевић и додао да је једна од последица то што се у трогодишње стручне школе мало ко уписао, иако су потребе за тим кадром знатно веће од понуде.

Истичући да је један од закључка истраживања да деце неће са уписују школе које их оспобљавају за занате који су потребни на тржишту рада, приметио ЈЕ да је проблем у родитељима који треба да размисле да ли чине услугу кад децу по сваку цену усмеравају у гимназије и на високе студије, стварајући често будуће незапослене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи