Читај ми!

Празнична ескалација породичног насиља

У 2013. убијено 49 жена у породичном насиљу, што је 20 више него пре годину дана, упозорила Весна Станојевић из Саветовалишта против насиља. Насиље у породици се у време празника повећава, истиче Станојевићева.

Весна Станојевић из Саветовалишта против насиља у породици упозорила је да се годинама тренд насиља у породици повећава у време празника и после одмора. Објашњава да је реч о породицама у којима је већ постојао проблем, а празник је тај који окупи људи и када се конзумира алкохол.

"Кад празници прођу настаје проблем - мање је пара и следе проблеми који то прате. Најлакше се рука подигне на некога ко ти је близу, жене и децу који су слабији и беспомоћнији", рекла је Станојевићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Као један од драстичнијих примера у време празника, навела је да је једна жена звала Саветовалиште за Нову годину, јер ју је син претукао.

Такође, повећан је број малтретирања са смртним исходом. "Прошле године је 45 жена убијено у породичним свађама, а претпрошле 29", прецизирала је Станојевићева.

Према њеној оцени, у ланцу одговорности сви заказујемо, јер се случај евидентира тек кад се нешто деси.

"Тим проблемима се не прилази озбиљно, полиција не реагује на претње на адекватан начин, јер нема законску могућност, него се чека да се нешто деси како би се нешто предузело", упозорила је Станојевићева.

Упозорила је да често насилник остаје у стану, супротно закону, као и да су судске процедуре "бесконачно дуге".

"Породични закон који је донет 2005. године каже да насилник мора да се исели из стана или куће, без обзира на власништво. Али, има мало таквих пресуда. Има и случајева да насилници остају у стану који је у женином власништву, а она је са децом у Сигурној кући", навела је Весна Станојевић.

Према њеним речима, 15 одсто жена се враћа насилнику, што, како оцењује, није изненађујуће, јер већина жена које трпе насиље није запослено и тешко им је да са децом наставе самосталан живот.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи