Читај ми!

Протест због загађења воде у Ужицу

У Ужицу грађани огранизовали протест због "немара и неодговорности" у вези са загађењем воде. Захтевају од Владе Србије да се укључи у решавање тог проблема. Завод за јавно здравље најодговорнији за брзо решавање проблема водоснабдевања, поручују из Министарства животне средине.

Неколико стотина Ужичана окупило се у подне испред Градске куће у знак протеста због проблема са водом, која је, због присуства алги у њој, још од 26. децембра у овом граду забрањена за пиће и припрему хране.

На протесту је прочитано писмо упућено председнику Србије Томиславу Николићу, председнику Владе Србије Ивици Дачићу и министрима здравља, заштите животне средине и осталим надлежним за решавање проблема у Ужицу.

"У нашем граду влада ванредно стање које нико од становника Ужица не може да прихвати, па се обраћамо Влади и председнику да нам помогну у решавању нагомиланих проблема. Живимо у агонији без воде и са најзагађенијим ваздухом у Србији", рекао је Танјугу један од иницијатора данашњег протеста Зоран Миловановић.

Милановић је рекао да је синоћ на друштвеној мрежи Фејсбук отворена страница "Ужичани који неће да ћуте" а коју је на самом отварању подржало око 3.500 Ужичана.

"Данас смо се самоорганизовали и окупили да на миран, достојанствен начин и без икакве политичке позадине, укажемо на ситуацију која је у нашем граду већ 20-так дана", наглашава Миловановић.

Поручује и да Ужичани нису задовољни информацијама које Штаб за ванредне ситуације и Завод за јавно здравље саопштавају и да сумњају у њихову валидност.

"Желимо да укажемо да смо најзагађенији град тренутно у Европи. Немамо ни чист ваздух ни воду. Ово је наш знак протеста који ће, надам се, пробудити свест одговорних за ову ситуацију", каже двадесетогодишњи Ужичанин.

Ужичани су у писму послатом државном руководству затражили да кривци за проблеме с водом сносе моралну и кривичну одговорност.

Позвали су највише функционере Србије да дођу у Ужице и помогну у решавању проблема са водом.

Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине саопштава да су Завод за јавно здравље Ужица и локални водовод институције које су најодговорније за што скорије решавање проблема водоснабдевања у том граду, уз асистенцију Санитарне инспекције Министарства здравља и Водне инспекције Републичке дирекције за воде.

"Будући да се слични проблеми јављају и на другим акумулацијама у Србији, ово питање се мора решавати системски, уз укључивање свих надлежних министарстава и стручнака из те области. Како би се спречило јављање негативних последица по здравље грађана, неоходно је донети адекватну регулативну за ту проблематику, која је у надлежности Министарства здравља", наводи се у саопштењу Министарства.

У саопштењу се подсећа да је Агенција за заштиту животне средине на захтев Водопривредне инспекције урадила узорковање воде из језера, а резултати ће бити познати у наредних неколико дана, због трајања хемијских анализа.

Због појаве алги у водоситему Врутци, Ужичани су од 26. децембра без воде за пиће и кување.

Јучерашње анализе воде у Институту "Батут" показале су да покушај њиховог хемијског уништавања није успео и да је неопходна санација језера.

Мићић: Хитно решити проблем загађења у Ужицу

Посланица Либерално-демократске партије и председница Политичког савета те странке Наташа Мићић упозорила је да држава мора да се активније укључи у решавање проблема загађења воде у Ужицу и да се постара да се пронађу одговорни за ову еколошку катастрофу.

Према њеним речима, за затрован водосистем, а већ годинама и затрован ваздух у Ужицу, нису криве силе природе, јер одговорне институције морале су да предвиде да на ужичком језеру Врутци могу процветати алге, јер су присутне у реци већ неколико година.

"Загађен ваздух и вода су последице немара, небриге, недостатка стручности и непостојања било каквог плана. У свакој нормалној држави предузећа имају конкуренцију, воде рачуна о односима с јавношћу, плаше се лоше репутације, а запослени напорно раде да би сачували своја радна места", поручила је Мићићева.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи