Читај ми!

Бољевић: Пропуштена прилика за реформу правосуђа

Власт је пропустила прилику да одговарају кривци за крах реформе правосуђа и тиме је послата порука да се свака кривица опрашта ако сте послушни, каже председница Друштва Судија Србије Драгана Бољевић.

Председница Друштва судија Србије и судија Апелационог суда у Београду Драгана Бољевић оценила је унтервјуу Бети да је власт у реформи правосуђа имала чист пенал, али да је промашила читав гол.

"Нажалост, пропуштена је прилика да одговарају кривци за крах реформе правосуђа, а тиме је послата порука да се свака кривица опрашта ако сте послушни, страх судија је још већи, политички притисци су настављени, могућности утицаја извршне власти на правосуђе нису искључене, него су додате још и нове", рекла је Драгана Бољевић.

Истакла је да се судије и даље бирају произвољно, па се у више судове бирају судије које су тек 2010. године први пут изабране, док одличне судије са судијским стажом од 15 година и дуже остају у запећку јер немају политичку везу.

Драгана Бољевић је као позитивне промене навела нову мрежу судова, јер ће она грађанима омогућити да лакше остваре правну заштиту и растерећење апелационих судова у кривичној материји поверавањем "мале апелације" вишим судовима.

"Позитивно је и продужавање рока застарелости за дисциплински прекршај, као и враћање нереизабраних судија и тужилаца", рекла је Драгана Бољевић.

Истакла је да је нова Влада Србије имала широк консензус за реформу правосуђа и ентузијазам и помоћ струковних удружења, али је прешла преко захтева да се обезбеде законски услови да за крах реформе одговарају и претходни и садашњи чланови Високог савета судства (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ), одакле се морало кренути, а на шта су указали и експерти ЕУ.

"Не само струковна удружења него и већина судова и тужилаштава, у анкети коју је спровело Министарство правде у марту 2013. године, изјаснила се за одговорност чланова ВСС и ДВТ, али су у Министарству правде, када су видели резултат изјашњавања, прокоментарисали да судије и тужиоци заправо нису разумели питање и са тим се стало", рекла је Бољевићева.

Председница Друштва судија Србије рекла је да је најава укидања судова Србије на Косову преседан који је у супротности са Уставом, и додала да се, међутим, сви праве да га не примећују.

"Не може се владавина права градити противуставним понашањем. Када држава на основу споразума који је политички а не правни акт, повуче своје органе власти са своје територије, то је фактички одрицање од суверенитета", рекла је Драгана Бољевић. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи