Читај ми!

Све више лажних позива хитним службама

Међу стотинама позива бројева хитних служби, полиције, ватрогасаца и хитне помоћи многи су лажни. Током празника тај број се удвостручује. Надлежне службе упозоравају да лажни позив спречава екипу да дође тамо где је људски угрожен.

Бројеве хитних служби, полиције, ватрогасаца и хитне помоћи, током празника окренуло је двоструко више грађана него иначе. Ипак, међу стотинама позива које свакодневно приме ове службе, много је лажних.

24 сата, сваког дана, целе године. Бројеви 192,193 и 194 су на располагању за најхитније ситуације. На терен стижу за свега неколико минута по добијању позива. А баш тих неколико минута неко одлучи да им одузме без разлога.

"Најчешће зову средњошколци који пријављују експлозивне направе у својим школама, како би избегли одређене контролне или друге обавезе. Имамо учесталу појаву да старији, усамљени грађани пријављују нестварне догађаје како би своје време попунили", каже Зоран Станковић из МУП-а.

"Деца када иду у школу пријаве да гори школа да би изгубили час. Онда горе аутомобили, куће и станови тамо где не постоје", каже Драгица Виловић из Ватрогасно-спасилачке службе у Београду.

У кол центар МУП-а годишње стигне око 600.000 позива. У време празника број позива се удвостручи а сваки десети је лажан. Слично је и у Хитној помоћи, где се најчешће пријављују непостојеће саобраћајне несреће.

Портпаролка Хитне помоћи нада мацура каже да искусан лекар може да препозна лажан позива ко се подаци не дају довољно добри подаци о болести.

"Веза се одмах прекида, наравно имамо индикатор, то су телефони, да ли је мобилни, да ли је пртеплатник, ми позовемо, и најчешће су ти мобилини телефони искључени или се нико не јавља", каже Нада Мацура.

"Интуитивно знамо да је рече највероватније о лажном позиву, на сваки позив се излази на лице места. Ми имамо могућност идентификације и готово 30 одсто лажних дојава идентификујемо и такве процесуирамо", каже каже Зоран Станковић.

Ове службе упозоравају да један лажни позив спречава екипу да дође тамо где је људски живот угрожен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи