Читај ми!

Ужице, пијаћа вода и даље само из цистерни

Анализе показују да се и даље вода из градског водовода може користити само у санитарно-хигијенске сврхе. У Заводу за јавно здравље кажу да је мера забране коришћења воде за пиће и кување превентивна.

Најновије анализе воде из градског водовода у Ужицу, које је јуче и ноћас радио Институт "Батут" потврдиле су да вода и даље може да се користи само у санитарно-хигијенске сврхе. Дакле, Ужичани ће и даље пити воду из цистерни.

Анализе су показале да у оба узорка воде и даљи има алги, а да су токсини испод границе коју прописује Светска здравствена организације. Притом је у резервоару фабрике воде количина алги мало смањена, али је у водоводној мрежи знатно већа.

Директорка Завода за јавно здравље Ужице Биљана Мијовић каже да је водовод увео нову методу дезинфекције, као и да на постројењу има мањи број ћелија.

"Међутим, имамо контрадикторност, јер у мрежи их имамо много више него што их је било, што се може сматрати нагомилавањем на мрежи због вишедневног проласка", објашњава Мијовићева.

У ужичком Заводу кажу да од како су започете анализе Ужичани нису били изложени већем нивоу токсина од дозвољеног и да је мера забране коришћења воде за пиће и кување превентивна, како би се ризик по здравље свео да најмању меру.

Завод ће препоручити и забрану коришћења рибе са језера и дугорочну меру санацију акумулације.

Републичка санитарна инспекторка Снежана Тадић рекла је да ће она издати дозволу за коришћење воде за пиће у Ужицу, тек када више узастопних анализа буде показало да нема алги ни токсина у води.

После тога ће уследити и дозвола за коришћење Градског базена који је затворен за коришћење, због проблема са хемијском исправношћу воде.

У међувремену, на састанку владајуће коалиције у Ужицу закључено је да Влада Србије и надлежна министарства треба хитно да се укључе у решавње проблема са водом, јер тај град не може сам да реши проблем.

Према њиховим речима, људски фактор највећи је кривац за новонасталу ситуацију.

Заменик градоначелника Ужица Видоје Дрндаревић рекао је да последице не могу дуго да се лече, али да би већ требало утврдити узроке у ланцу, ко је, да ли је и у којој мери затајио у свему.

"И самим тим ћемо доћи до одговорности појединаца и институција. Нико неће бити еболиран почев од градског руководства", истиче Дрндаревић.

Са алгама на језеру Врутци, чија санација сада постаје обавеза, испливали су и многи проблеми, преплитање надлежности и законске нејасноће.

Брана Врутци саграђена је пре три деценије. Још нема употребну дозволу. Кредит за градњу и водосистем отплатило је Ужице. сада језером газдују "Србијаводе" а рибљим фондом фирма из Чачка.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи