Подршка за проширење породице

Породица у Србији нема системску подршку и родитељи се не осећају сигурно, јер држава није прилагођена породици, а родитељи се све теже прилагођавају потребама детета, каже за РТС Драгана Соћанин из удружења Родитељ.

За Нову годину и државни функционери пожелели су Србији више деце и решавање проблема недовољног рађања, који траје више од пола века. Просечан број рођене деце по жени је тренутно 1,4, а да би нација опстала, свака жена треба да роди барем двоје деце.

Жене које се одлуче да роде дете све су старије и у просеку имају 29 година. Статистика такође покаује да је све мање мајки које рађају четворо и петоро деце.

Поред економских проблема постоје и други разлози због којих се људи не одлучују на проширење породице.

Драгана Соћанин из удружења Родитељ рекла је за РТС да последњих година имамо велики пораст дискриминације жена по основу материнства и жене са великим страхом улазе у родитељство, потписују и даље бланко уговоре и обавезују се на то да неће неколико година остајати у другом стању.

Лошу економска ситуацију многи наводе као главни проблем, али родитељи нису социјални случајеви и њима не требају само те врсте социјалних давања.

"Запослење и економска стабилност је фактор који ће их охрабрити", каже Соћанин.

Према њеним речима, породица у Србији нема системску подршку и родитељи се не осећају сигурно, јер држава није прилагођена породици, а родитељи се све теже прилагођавају потребама детета.  

"Ако имамо у виду да према званичним подацима дете у породици повећава ризик од сиромаштва, онда можете да замислите колико се родитељи лоше осећају", каже Соћанин.

Према њеним речима, запослење младих људи је прва ставка у решавању проблема.    

Становништво Србије у 2012. години смањило за око 35 хиљада људи. Демографи кажу да ће природни прираштај и даље бити све лошији управо због недовољног рађања, али и старачког становништва.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи