Нова мрежа судова

У Србији је од 1. јануара ступила на снагу нова мрежа судова. С двоструко више основних судова надлежни обећавају ефикаснију правду и мање трошкове за све стране у поступку.

Дуго најављивана нова судска мрежа почела је да функционише. Уместо досадашња 34, од првог јануара 66 градова Србије има свој основни суд. Адаптација судница и премештање предмета почело је средином децембра, а најкасније до 20. јануара требало би да почну и прва суђења.

"Што се тиче парничне материје у свим судовима у којима се врши деоба, она је суђена у судским јединицама, ту се предмети и не селе, селе се само предмети из кривичне материје", каже државни секретар Министарства правде и државне управе Данило Николић.

Према његовим речима, сваки судија задржава предмете из своје надлежности суда где је премештен, тако да је ће суђење бити ефикасније.

На неефеикасност и превелики луксуз претходне мреже последње три године упозоравали су из струковних удружења. Већим бројем судова правда ће бити доступнија грађанима, па у Друштву судија сматрају да је могло да их има и више.

"Било би идеално да може да се суди по кућама, али не може, мора ипак негде да се приђе. Видећемо само да ли су добро одређена седишта, не само због приступа грађана, видећемо и колико ће судије бити оптерећене", каже Омер Хаџиомеровић из Друштва судија Србије.

Хаџиомеровић подсећа да су до сада судије биле неједнако оптерећене што је за последицу имало и да грађани нису могли на једнак начин да остварују своја права.

Друштво судија помно је пратило и распоређивање судија у новоосноване судове. Премештај оних који су већ радили у постојећим судовима и оних који су после три године одлуком УСС враћени на посао, завршен је без већих проблема. Незадовољних је тек 17.

"Високи савет судства је око 1.300 судија преместио из старих у нове судове водећи рачуна о систематизацији коју је претходно усвојио са једне стране, са друге стране комисија за распоређивање запослених је извршила распоређивање око 5.000 колико их има на нивоу основних судова", наводи Мирољуб Томић из Високог савета судства.

Успостављање нове мреже судова, упозоравају из Министарства правде, не сме бити оправдање да се одлажу суђења.

"Само несавестан судија, да не кажем неку тежу реч, неће почети да нормално суди од 20. јануара без обзира да ли је премештен у нови суд или је остао у суду који је до тада био у седишту", каже државни секретар Данило Николић.

Осим 32 нова основна суда, Србија је у 2014. години добила и нова основна тужилаштва, па их је сада 58. Уместо досадашње 103 судске јединице, остало је тек 14, које ће радити само овере докумената, до септембра, када ће тај посао преузети нотари.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи