Драшковићева: Безбедност Срба приоритет

Веома значајно да се успостави економска сигурност и одрживост Срба у региону, каже директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором Славка Драшковић. Србија треба да рачуна на српски народ широм света, рекла је Драшковићева поручивши Србима из региона и дијаспоре да могу да рачунају на матицу.

Директорка владине Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић истакла је да је безбедност Срба приоритет, а да је, осим тога, веома значајно да се успостави економска сигурност и одрживост Срба у региону.

Драшковићева је навела да се последњи инцидент у Хрватској, када су поново полупане двојезичне табле, догодио пре десетак дана, али да очекује миран период празника.

"Прошле године се 1. јануара десио инцидент - у новогодишњој ноћи непознати починилац разбио је стакло на просторијама СКД 'Просвјета' у Книну, али верујем да је сада хрватска држава спремна да предупреди овакве екцесе", рекла је Драшковићева.

У саопштењу Канцеларије се наводи да је током претходне године Драшковићева уложила вишеструке напоре да питање положаја и права Срба у региону и посебно безбедности Срба у Хрватској стави у први план.

Драшковићева је додала да Влада Србије ради на програму економске помоћи Србима у Хрватској, а да Канцеларија суфинансира пројекте Срба у региону који доприносе економском оснажењу српских заједница.

Помоћ дијаспори кроз пројекте 

Канцеларија се, како је додала, посебно ангажовала на томе да нађе фондове ЕУ у који може, као ресор Владе, да се укључи заједно са организацијама Срба из региона.

"Сада када смо их нашли, предстоји рад на пројектима. Треба добро да се ураде пројекти прекограничне сарадње да би се оснажиле организације Срба из региона да вуку средства из ЕУ фондова за економски развој српских заједница", сматра Драшковићева.

Очекује да се Канцеларија на чијем је челу у наредној години највише бави економским питањима и када је реч о региону.

"Биће тако уколико будемо са владама земаља у региону имали више конкретних резултата на решавању отворених питања српског народа у тим земљама као што ми је обећано свуда у разговорима са њиховим званичницима", рекла је Драшковићева и за 2014. годину најавила Прву економску конференцију матице и Срба у региону.

Драшковићева је српском народу широм света пожелела да божићне и новогодишње празнике проведу у миру у топлом дому са најмилијима и да им 2014. година буде много боља од свих година протекле деценије.

Подсетила је и да у региону живи 2.140.000 Срба и још око четири милиона у дијаспори, и да су они нераздвојан део српског националног бића.

Дијаспора и матица, како је рекла, треба да се посматрају заједно, јер су исто национално биће - Срби, ма где они живели.

Србија треба да рачуна на српски народ широм света, рекла је Драшковићева и позвала Србе из региона и дијаспоре да рачунају на матицу и да се Влади Србије обрате за сваки програм и задатак од националног интереса на коме могу заједно да раде за Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи