Читај ми!

ТС: Ефикасније са пријавама ДРИ

Са кривичним и прекршајним пријавама Државне ревизорске институције требало би ефикасније поступати, јер од 20 кривичних пријава које је ДРИ поднела ниједна није резултирала оптужницом, упозорава Транспарентност Србије.

Организација Транспарентност Србије затражила је да се ефикасније поступа по кривичним и прекршајним пријавама Државне ревизорске институције.

Како се наводи у саопштењу, према подацима од јануара 2011. до септембра 2013. године, од 20 кривичних пријава које је ДРИ поднела због неправилности уочених у поступцима ревизије, ни једна није резултирала оптужницом или оптужним предлогом.

Забрињава и чињеница да је у истом периоду, од 347 прекршајних пријава које је ДРИ поднела решено 66, од чега су у 44 случаја изречене новчане казне.

У случајевима када је ДРИ достављала тужилаштву извештај о ревизији, а оно тражило од полиције да прикупи додатне информације, дешавало се да прикупљање траје и дуже од годину дана, навела је Транспарентност.

Истраживање које је спровела Транспарентност Србије показало је да су казне најчешће на граници законског минимума или испод те границе (просечна казна за одговорно лице је око 30.000 динара). У једном случају десило се да је судија донела решење по којем је ДРИ ненадлежна за подношење прекршајне пријаве против одговорног лица (директора локалног јавног предузећа).

То није, како би се могло протумачити, нестручно поступање судије или покушај да се заштити функционер, већ дословна примена закона, пошто у Закону о буџетском систему постоји одредба по којој је само буџетска инспекција надлежна за подношење захтева за покретање прекршајног поступка.

Тај случај је за сада усамљен, али је Транспарентност упутила допис Министарству финансија у којем га је позвала да приликом израде новог Закона о буџетском систему исправи ту нелогичност.

Транспарентност Србија је поздравила најаву ДРИ да ће, уз 29 пријава које су већ поднете, наредних дана и седмица поднети нове прекршајне и кривичне пријаве, као и пријаве за привредне преступе, због кршења закона уочених у поступцима ревизије које је та институција спровела током 2013. године.

Како се наводи у саопштењу, на основу сажетка извештаја који је ДРИ представила може се закључити да има основа за гоњење и у многим другим случајевима, нарочито у вези са непоштовањем процедуре јавних набавки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи