Јовановић: Неоправдано одсуство дефектолога

Одсуство дефектолога у инклузивном образовању деце у редовним школама неоправдано је, рекао министар просвете Томислав Јовановић, на додели опреме за асистивне технологије за потребе специјалних школа.

У инклузивном образовању деце у редовним школама неопходно је учешће дефектолога, а треба размислити да ли је за децу која уче по индивидуалном образовном плану и ђаке у специјалним школама боље да часови трају краће од 45 минута, рекао је министар просвете Томислав Јовановић.

Одсуство дефектолога из инклузије неоправдано је, рекао је министар Јовановић у београдској Основној школи "Душан Дугалић", на додели опреме за асистивне технологије за потребе специјалних школа у Србији.

Опрема је набављена у оквиру пројекта ДИЛС из кредита Светске банке и намењена је деци у специјалним школама која имају оштећен вид, слух, интелектуалне и моторичке сметње.

Набављени су таблет-рачунари са одговарајућим софтвером, сликовни и џепни комуникатори, Брајеви штампачи, Берингерова дигитална опрема за терапију говора, софтвер за трансформацију текста у говор на српском језику, дигитални диктафони, робустне тастатуре и компјутерски мишеви и друга аудио-визуелна помагала.

Опрему су добиле школе "Душан Дугалић", која ће убудуће бити дистрибутивни центар ове опреме, "Милан Петровић" у Новом Саду, школа "11. мај" у Јагодини, "Видовдан" у Бору и школе у Лесковцу и Ужицу.

На свечаности је речено да је у току процедура одобравања 53 уџбеника за децу која раде по индивидуалним образовним плановима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи