УНС протестује због текста у "Куриру"

У тексту "Претучена ћерка Саше Радуловића" објављеном у данашњем Куриру, прекршена је приватност малолетне кћерке министра привреде Саше Радуловића, упозорава Удружење новинара Србије.

Удружење новинара Србије протестовало је због кршења приватности малолетне кћерке министра привреде Саше Радуловића у тексту "Претучена ћерка Саше Радуловића" објављеном у данашњем Куриру.

Курир је на насловној страни и у тексту на 10. страни објавио, позивајући се на анонимне изворе, да је кћерка министра Радуловића затражила помоћ у Ургентном центру због повреда главе, наводећи изјаве саговорника који "сумњају да је претучена".

УНС је подсетио да је по Кодексу новинара Србије "новинар обавезан да осигура да дете не буде угрожено или изложено ризику због објављивања његовог имена, фотографије или снимка са његовим ликом, кућом, заједницом у којој живи или препознатљивом околином".

"То што је њен отац носилац јавне функције и што је, такође по Кодексу, његово право на заштиту приватности сужено, не значи да приватност његове малолетне деце на било који начин сме бити угрожена. Нарочито не претпоставкама које се у складу са дужном новинарском пажњом морају проверити из више независних извора, при чему анонимни извори морају бити изузетак, а не правило", навео је УНС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи