Синдикати најавили протестe

Хитно повлачење из процедуре предлога измена Закона о раду од Владе траже Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати Независност". Уколико Влада до 20. јанара то не учини ти синдикати најављују да ће 23. јануара организоватри штрајк упозорења.

Савез самосталних синдиката Србије (СССС) и Уједињени грански синдикати (УГС)  Независност" затражили су од Владе Србије да хитно повуче из процедуре предлог измена Закона о раду и смени ауторе тог документа.

У Дому синдиката, пред више од 500 синдикалаца, председник СССС Љубисав Орбовић рекао је да ће, уколико Влада не повуче до 20. јанара предложне измене закона, та два репрезентативна синдиката 23. јануара организоватри штрајк упозорења.

Потом ће бити организован генерални штрајк и протести по Србији, а централни протест биће у Београду, рекао је Орбовић.

Како је рекао, заједно са председником УГС Независност Браниславом Чанком, месецима је обилазио Србију и објашњавао штетност измене Закона о раду.

Орбовић је истакао да је сада време да се изађе на улице, што су учесници скупа поздравили громогласно.

Чанак је оценио да је политика министара финансија и привреде, Лазара Крстића и Саше Радуловића "много гора од неолиберализма" и да се домаћа привреда разара да би постала сервис туђе привреде.

"Ова двојица су дошла из белог света и тамо их чека радно место. Они имају где побећи, а где ћемо ми?", рекао је председник УГС "Независности".

Чанак и Орбовић су криковали нацрт измена и допуна Закона о раду, оцењући да потпуно обесправљује раднике и да прављен у интересу крупног капитала.

Представници синдиката су указали да је нацрт измена закона непримењив и да "утиче на другачију прерасподелу, односно његовом применом сваки запослени би био оштећен за 50 евра месечно у нето износу, а годишње 1.020 евра".

"Овај закон ће, ако буде усвојен, сваком раднику месечно узети по 50 евра. Те паре одлезе у руку послодаваца и они тако добијају екстрапрофит", рекао је Орбовић.

Према његовим речима, узимајући на рачун сваког радника у Србији по 50 евра послдавци ће сваке године добити 1,56 милијарди евра, које неће отићи у инвестиције већ ће, како је истакао, "95 одсто отићи у њихове џепове, на јахте или виле".

Према наводима предаставника СССС и УГС "Независност", изменама Закона о раду се, осим умањења примања, "драстично смањују сва права запослених" и "ограничавају права на синдилакно органозовање".

Орбовић је рекао да су на скуп позвани и министар рада Јован Кркобабић и министар привреде Саша Радуловић, али да се нису одазвали позиву, као ни представници посланичких група у Скупштини Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи