Слика менталног здравља адолесцената

После три месеца истраживања формирана је слика менталног здравља средњошколаца у Србији. Један од разлога због којих родитељи уписују децу на спорт, осим правилног психофизицког развоја, јесте и то што мисле да ће их тако сачувати од лошег окружења. Међутим, у времену опште беспарице, шта да раде они који за то немају новца?

Један од разлога због којих родитељи децу уписују на спорт, осим правилног психофизицког развоја, јесте и то што мисле да ће их тако сачувати од лошег окружења. Међутим, у времену опште беспарице, шта да раде они који за то немају новца? У ресорном министарству кажу да ће усвајањем нове Стратегије развоја у спорту, која се очекује крајем јануара, интензивније радити на томе да се рекреативно бављење спортом учини приступачним свој деци.

Слика менталног здравља средњошколаца у Србији формирана је после три месеца истраживања.

"С једне стране смо регистровали 40 одсто људи који негде показују здравије животне стилове, с друге стране имамо 16 посто младих који пријављују интензивније психичке тегобе, који процењују да им њихови родитељи не пружају адекватну емотивну и финансијску подршку", каже Миа Попић, извршна директорка Центра за едукацију, истраживање и развој.

Управо због тога, за половину младих један од најстреснијих периода био је када су изгубили блиског члана породице или им је родитељ остао без посла.

Исто толико њих се бар једном напило. Сваки други средњошколац имао је сексулани однос без заштите, а дрогу је пробало 14 одсто, и то најчешће марихуану. Седам одсто помишљало је на самоубиство. Овакви резултати нису одраз само адолесцентске кризе, упозоравају школски психолози.

"Промовисање свих негативних особина као главних и као оних друштвено пожељних чини да и млади крећу у такво понашање", каже Гордана Николић, психолог Пете београдске гимназије.

Често и када примете да се њихово ментално здравље погоршава, не одлазе психијатру, не само због осуде друштва, већ и родитеља који их не васпитавају да је то исправно, потврђују лекари. Последица- повећан број младих који седативе испијају по сопственој процени.

"Ми генерално настојимо да већину младих пацијената третирамо психотерапијом, односно не препоручује се терапија лековима јер су то ипак млади људи", каже Љиљана Аврамовић, начелница Неуропсихијатрије у ДЗ "Палилула".

Каже се да је у здравом телу здрав дух, а до здравог духа преко спорта за који се углавном нема новца.

"Министарство омладине и спорта је у сваком случају већ покренуло акцију која се односи на враћање спорта у школе и у том смислу је ангажовало и помаже преко спортског савеза Србије професоре физичког васпитања који бесплатно држе значи при школама наставу и ваннаставне активности за младе који желе да се баве спортом, такође у сарадњи са другим министарством, министарством просвете тежи се ка томе да се заиста те фискултурне сале и простор који постоји за младе људе на неки начин учини приступачним", каже Снежана Клашња, помоћник министра омладине и спорта.

Промовисање здравих стилова живота и међувршњачка размена искустава дешава се и у канцеларијама за младе, којих у Србији има око 150. У ресорном министарству позивају младе који имају идеје, а које се поклапају са стратешким циљевима државе, да се удруже и од фебруара конкуришу за финансирање омладинских пројеката за које ће из државне касе, кажу, издвојити око 220 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи