Читај ми!

Шабић тражи проширење овлашћења

Закон о приступности информацијама је једини закон који крше функционери, тај закон не могу да крше обични грађани, каже за РТС повереник Родољуб Шабић и додаје да у последње време није покренут ниједан поступак против прекршиоца. То је разлог што повереник тражи од парламента да му прошири овлашћења и омогући да подноси прекршајне пријаве против прекршиоца.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, тражи од парламента да му прошири овлашћења и омогући да подноси прекршајне пријаве против оних државних предузећа и институција које не извршавају његове налоге.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Шабић је појаснио да то не тражи, он већ да је таква мера била предвиђена Правилником у предлогу Закона који је касније повучен.

Како је рекао, његови сарадници су, иако им то није било обавеза, "обавестили надлежно министарство бар о неколико стотина таквих прекршаја али није покренут ниједан прекршајни поступак".

"Надлежно министарство у последње две године није покренуло ни један једини прекршајни поступак, иако је прекршаја против Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја у дословном смислу било на хиљаде", рекао је Шабић.

Шабић каже да у последње време није покренут ниједан поступак против прекршиоца, а да је повереник имао право да покрене прекршајне поступке сви они би били покренути и подсећа да неке његове колеге у Европи имају овлашћење да казне прекршиоце закона. У Србији то,истиче, није случај.

"Долазимо до ситуације да због кратког рока сви ти поступци заврше застарелошћу, навео је Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја каже да је Закон о приступности информацијама једини закон који крше функционери, тај закон не могу да крше обични грађани.

Баш због тога, како је рекао треба да инсистирамо на повећаној одговорности, јер су то људи који треба да дају позитиван пример доследном применом закона.

Према његовим речима, разлози за такво понашање функционера и кршење закона могу бити различит од урођене бахатости, преко неразумевања закона, па до криминала.

Примена Закона о слободном приступности информацијама у државним предузећима заслужује пажњу, па зато извештај који је повереник поднео је ванредни у овој години.

Говорећи о томе да ли његова иницијатива има и политичку подршку, Шабић је рекао да се труди да не поступа као политичар и да је извештај ствар његовог осећаја према професији.

На питање да је имао прилике да поднесе прекршајне пријаве колико би их било, Шабић је одговорио неколико стотина само против највећих прекршилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи