Математички факултет слави 140. рођендан

Пре 140 година на Великој школи основана је катедра за математику при Филозофском факултету. И на Шангајској и на Тајванској ранг листи универзитета, од наших научних области, математика је најбоље пласирана и налази се на стотом месту.

Катедра за математику при Филозофском факултету основана је пре 140 година на Великој школи, а диплому тог факултета стекло је више од 7.000 математичара, 800 магистара и 400 доктора наука.

Ученици Математичке гимназије углавном уписију Математички факултет где и даље остају међу најбољима. Међу њима је и Марија Јелић, која је основне и мастер студије завршла са просечном оценом десет, и студент је генерације свог факултета, али и Универзитета у Београду.

"Прво у Србији се Математичка гимназија јако посветила да ради са талентованом децом, тако да ми имамо јако добар пласман прво на олимпијадама и после тога они који остану уписују Математички факултет, они буду и врхунски студенти и после и врхунски професори", каже Марија, сада докторанд Метематичког факултета.  

И на Шангајској и на Тајванској ранг листи универзитета, од наших научних области, математика је најбоље пласирана и налази се на стотом месту. Највећи успех је у категорији радова на СЦИ листи и на листи најпрестижнијих радова.

"У првих 20 одсто радова према категоризацији, Универзитет у Београду је у равни најбољих америчких универзитета, нешто мање бодова има од Принстона, Харварда, али је испред Кембриџа што је врло велико изненађење", каже декан Математичког факултета Универзитета у Београду професор Миодраг Матељевић.  

Проректор Универзитета у Београду проф. Иванка Поповић каже да је за Србију врло важно да се развије област примењене математике која може да донесе много користи у смислу радних места и иновација, и евентуално примена од којих би и мала и средња предузећа да искористе.

У овом тренутку Математички факултет сарађује са универзитетима из Словеније, Италије, Чешке и укључен је у 21 међународни пројекат. Само у овој години академци су освојили медаље на међународом такмичењу у Атини, Бугарској, с поносом истичу да већ 35 година негују рачунарску лингвистику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи