Читај ми!

Тасовац и Зуроф о Старом Сајмишту

Неопходно је заштитити локалитет некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду, сагласили су се министар културе и информисања Иван Тасовац и директор Центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф.

Министар културе и информисања Иван Тасовац и директор Центра ''Симон Визентал'' Ефраим Зуроф констатовали су на састанку у Београду да је неопходно интезивирати активности на заштити локалитета некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду.

Како је саопштено из Министарства, током састанка указано је на потребу да будућа институција обухвати више сегмената (меморијални, образовни, научно-истраживачки).

Саговорници су се сагласили са иницијативом да се Музеј жртава геноцида трајно смести у оквиру будућег меморијалног комплекса, а истовремено је договорено да се формира Међународни стручни савет у који би били укључени водећи српски и инострани стручњаци.

Министарство културе и информисања, у сарадњи са Музејом жртава геноцида и релеватним установама културе припремиће Предлог измена и допуна закона о оснивању Музеја жртава геноцида, како би се створио правни оквир за пресељење музеја на Старо сајмиште и дефинисале функције и активности те институције у наредном периоду.

Завод за заштиту споменика културе града Београда интензивираће активности на изради елабората за утврђивање читавог комплекса за просторну културно-историјску целину од изузетног значаја.

Министарство културе и информисања и овом приликом исказује пуну посвећеност очувању достојанственог сећања на жртве Другог светског рата страдале на Старом сајмишту (јевреје, Србе, Роме и др.) и наглашава значај успостављања културе сећања у односу на жртве холокауста на нашој територији, наводи се у саопштењу.

Састанку су присуствовали државни секретар у Министарству културе и информисања Дејан Ристић, секретар Министарства културе и информисања Игор Јовичић, као и председник Управног одбора Музеја жртава геноцида епископ липљански Јован (Ћулибрк).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи